Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze: „Ingineria” prin care au fost umflate legal facturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze: „Ingineria” prin care au fost umflate legal facturile

„Ingineria” prin care Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze! Petrișor Peiu, fost consilier al lui Adrian Năstase, a explicat, pentru Bugetul.ro, cum au fost umflate legal facturile.

Prof.dr. Petrișor Peiu, fost consilier al premierului Radu Vasile și al prim-ministrului Adrian Năstase, a explicat, pentru Bugetul.ro, cum va ajunge Guvernul Cîțu să aibă o suplimentare de venituri de vreo 10-12 miliarde de lei, în urma creșterii explozive a facturilor la gaze și energie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Contactat de Bugetul.ro, joi, Petrișor Peiu a declarat că Guvernul va cheltui cu compensările la facturile la gaz și energie electrică vreo 3-4 miliarde de lei și va câștiga 10-12 miliarde de lei. Așadar, putem spune că, în această situație, Guvernul le dă românilor cu o mână și le ia cu două.

„Pe scurt: cel mai mare preț de producție este la CEO, unde era în jur de 380 de lei MWh, la începutul anului. La Hidroelectica, e cam 105-106 lei constant; Nuclearelectrica, între 130 și 150 de lei MWh. Iar, la gaze, 250-220 de lei, depinde. Prin februarie, Guvernul i-a pus pe cei de la CEO să-și vândă, pe contracte bilaterale, cea mai mare parte a producției, în ideea că așa vor avea un preț fix pe energie și Guvernul va putea să le dea ajutor de stat pentru diferența până la „break-even-ul (n.r. – prag de rentabilitate)” de 380 de lei.

Ei au făcut contracte bilaterale pe un an (n.r. – cu clienți finali), cam atât e termenul maxim. Iar cantitatea mică, care le-a rămas, vreo 16% din cât puteau ei produce, a rămas să o vândă pe bursa de energie.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

Pentru că, în mod automat, când ai un producător cu un preț foarte mare, cu 4 ori mai mare costul de producție decât ceilalți, toți se vor alinia acestui preț. Dacă nu ar fi făcut-o, teoretic, Curtea de Conturi le-ar fi imputat banii administratorilor de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Petrișor Peiu.

R: Practic, celelalte companii au făcut speculă.

P.P.: Un profit imens. Nu e ceva ilegal, e mai mult imoral, față de consumator, că așa înfloresc 3-4 companii și mor celelalte, adică consumatorii.

Citește și: Antreprenorul autostrăzii A10 Sebeș-Turda, obligat de URGENȚĂ să monteze panouri fonice și să asigure accesul proprietarilor în imobilul de la Sâncrai

R: Și Guvernul, din ce ați spus dumneavoastră, aseară (n.r. – la Realitatea PLUS, în emisiunea lui Laurențiu Botin), are undeva la 80% din acțiuni.

P.P.: Are la Nuclearelectrica și Hidroelectrica cam 80%. Restul are Fondul Proprietatea la Hidrolectrica. La Nuclearelectrica, nu este Fondul Proprietatea, sunt și pe Bursă vreo 5 sau 10%.

R: Așadar, Guvernul o să ia acum dividende imense.

P.P.: Ei, pe de-o parte, câștigă TVA, care, evident, veniturile din TVA de pe energie sunt duble, dacă se dublează prețurile. Pe de altă parte, o să ia dividendele suplimentare, crescând profiturile foarte mult. Acciza e fixă, deci vor lua tot atâta și, probabil, or să încaseze mai mult și din impozitul pe profit. Deci, Guvernul are o suplimentare de venituri de vreo 10-12 miliarde de lei din povestea asta.

Citește și: Salariul minim ar putea creste cu 10,9%. Cu cât ar putea crește punctul de pensie

Petrișor Peiu: „25% dintr-o factură dublată înseamnă că tu tot plătești cu 50% mai mult decât până atunci”

R: Sprijninul financiar pe care îl acordă este o soluție pentru reducerea facturilor?

P.P: Este una din soluții, cealaltă este plafonarea. Depinde ce vrei. Sprijinul ăsta este la modul următor: consumatorul casnic primește 25%. 25% dintr-o factură dublată înseamnă că tu tot plătești cu 50% mai mult decât până atunci. Aici mă refer la compensare, căci Legea consumatorului vulnerabil chiar nu e nimic. Statul va cheltui pe aceste compensări vreo 3-4 miliarde de lei și câștigă 10-12.

sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea