Rămâi conectat

Actualitate

Salariul minim ar putea creste cu 10,9%. Cu cât ar putea crește punctul de pensie

Publicat

în

Salariul minim ar putea creste cu 10,9%. Cu cât ar putea crește punctul de pensie

Marți, 28 septembrie, oficialii României au discutat referitor la majorarea salariului minim pe economie, dar și creșterea punctului de pensie. În ambele situații, Guvernul are cate o variantă, însă nu a fost luată o hotărâre oficială. 

Premierul Florin Cîțu speră ca propunerea finală în privința salariului minim pe economie să fie aprobată astăzi, în timp ce ministrul Dan Vîlceanu, anunță că România nu își permite o creștere foarte mare a pensiilor.

Electrica Furnizare Discount
Florin Cîțu, față în față cu sindicatele. Se propune majorarea salariului minim cu 10,9%

Premierul Florin Cîțu discută cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din România, în speranța de a adopta o propunere finală pentru majorarea salariului minim pe economie. Varianta Guvernului presupune o creștere a salariului minim pe economie brut cu 10,9%, adică de la suma de 2.300 lei la suma de 2.550 lei.

Antreprenorii preferă o creștere a acestuia de la data de 1 ianuarie 2022, lucru susținut și de premierul Florin Cîțu, potrivit declarațiilor oferite. „Ceea ce propunem noi este o creștere brută de aproape 11% și (n.r. este vorba despre) o formulă care să fie aplicată de la 1 ianuarie 2022”, a spus șeful Executivului. Anterior, prim-ministrul Florin Cîțu susținea majorarea salariului minim pe economie de la data de 1 noiembrie sau 1 decembrie.

„Cred că mergem în direcția corectă”. Impact de 1, 8 miliarde de lei pentru economie

„Așa cum am spus, am vrea să aprobăm o premieră a salariului minim. Avem o formulă și cred că mergem în direcția corectă”, a spus premierul Florin Cîțu, care a oferit apoi cuvântul ministrului Muncii, Raluca Turcan.

„Avem o variantă pe care o propunem pentru 1 ianuarie, această propunere vine la finalul lunii septembrie. Varianta discutată cu domnul prim-ministrul și suntem în măsură să o discutăm pleacă de la propunerile sindicatelor și patronatelor și asigură o majorare a salariului minim brut de 10,9%, ceea ce înseamnă o majorare de la 2.300 lei la 2.550 lei.

Mai mult decât atât, această formulă nu este inventată de noi, este o formulă predictibilă în baza căreia vor putea beneficia aproximativ 1 milion 970 mii de oameni, care în momentul de față se află cu venituri până la acest plafon, ceea ce înseamnă 34,7% numărul total de salariați activi.

Această majorare presupune un impact financiar consistent, de aproximativ 1, 8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% și este ancorată în creșterea salariului minim, creșterea ratei inflației, creșterea reală a productivității pe persoană ocupată și am luat un procent de 90% din creșterea salariului mediu în loc de 50% cum era până acum sau 75% cât a mai fost într-o variantă, creștere care se stabilește ca procent în funcție de creșterea economică”, a anunțat, marți, ministrul Raluca Turcan.

Cu cât cresc pensiile. „Nu ne putem permite…”

După ce a câștigat șefia partidului PNL, Florin Cîțu a anuțat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la energie, pregătirea pentru sezonul de iarnă şi gestionarea pandemiei de COVID -19. Totodată, Cîțu a vorbit și despre creșterea pensiilor, alocațiilor și a salariului minim pe economie.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit, marți, despre creșterea punctului de pensie. „Trebuie să avem bani și momentul nu, nu avem acești bani. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere. Varianta Guvernului ar fi creșterea punctului de pensie cu 6-7%”, a spus ministrul Finanțelor.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Publicat

în

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a stabilit faptul că hotărârea Parlamentului prin care s-a încuviințat prima dată starea de alertă este neconstituțională. Motivul constă în faptul că, anterior, Curtea a declarat ca neconstituționale articolele din Legea 55/2020, prin care este prevăzută obligativitatea aprobării în Parlament a stării de alertă. Decizia Curții Constituționale nu afectează efectele juridice produse de hotărârea de declarare a stării de alertă.

OFICIAL:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Electrica Furnizare Discount

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare