Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

DSVSA Alba: Atenție de la cine cumpărați animale! Virusul pestei porcine confirmat în județele Arad și Timiș

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

În contextul confirmării virusului pestei porcine africane în jud Arad și Timiș, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, reia solicitarea către toti cetatenii din judetul Alba care cresc animale, să acorde o atenţie de maximă responsabilitate atunci când doresc să achizitioneze porci de la persoane necunoscute, în multe cazuri traficanti de animale.

Îngrijorarea este legată de faptul că acesti traficanti de animale(samsari, hăznari de animale) profitand de necazul oamenilor din judetele unde evolueaza pesta porcina africană dar și de faptul că târgurile de animale sunt închise pentru o perioadă, cu scopul limitarii răspandirii bolii prin orice mijloc, cumpără porcii la preturi de chilipir după care încercă să vândă porcii clandestin prin localități sau targuri organizate pe strazi lăturalnice.

Facem mentiunea că în cazul gospodăriilor afectate din jud. Arad și Timis animale proveneau de la o persoană din jud.Bihor, necrotaliate și fară documente sanitar veterinare care să ateste starea de sănătate.

Gospodăriile afectate au fost plastate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatațiilor. Cazurile se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie.

Până în prezent pe teritoriul judetului Alba, boala nu evoluează și dorim prin orice mijloc să împiedicăm apariția acestei boli,cu implicatii economice majore imediate dar si pe termen lung.

În acest sens informăm locuitorii jud Alba că pe tot teritoriul țarii și judetului miscarea porcilor este controlată.

In acest scop:

– orice transport de porci este în prealabil notificat între judete care emit o viză de accept sau nu, în functie de situatia evolutiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora.
– animalele prezinta documente sanitare veterinare însotitoare
– transportul se efectueaza cu un mijloc de transport autorizat pentru animale
-mijlocul de transport este dezinfectat
-trebuie notificate rutele de transport până la destinatie.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la D.S.V.S..A Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected]

Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe D.S.V.S.A. Alba despre orice situaţie în care au depistat mistreţi morţi, sau cu comportament modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Director executiv dr. Barb Daniela


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare

Bera Larisa

Publicat

în

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare Astăzi, 30 septembrie 2024, se împlinește un an de la inaugurarea Sălii Polivalente Alba Blaj Arena. Pe parcursul acestui an, sala polivalentă a găzduit competiții voleibalistice internaționale de top și a fost casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea