Prețurile la alimente vor exploda în toamna aceasta: Ce produse de bază vor deveni un lux pentru români
Prețurile la alimente vor exploda în toamna aceasta: Ce produse de bază vor deveni un lux pentru români
În această toamnă, românii se confruntă cu noi scumpiri ale alimentelor de bază, în special la uleiul de floarea-soarealui, carne și lactate. Specialiștii anuntă că nivelul recoltei de floarea-soarelui a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, ceea ce duce la aceste majorări de prețuri. De asemenea, prețul la carnea de porc ar putea înregistra o creștere de până la 15% în lunile următoare.
Bugetele românilor vor fi din nou afectate în această toamnă din cauza secetei severe. Chiar dacă autoritățile anunță posibilitatea plafonării prețurilor pentru anumite produse, experții prevăd totuși o serie de scumpiri la multe dintre ele.
„Un trai mult mai greu. E adevarat ca au crescut si pensiile, asa cum au crescut, la cineva mai mult, la cineva mai putin, dar ne asteptam si la o scumpire si o sa fie foarte greu, scumpirea din nou a alimentelor… Va fi greu pentru traiul de zi cu zi”, a declarat o pensionară.
O altă pensionară spune:”Greu, este foarte greu. Pensiile sunt asa cum sunt, deci nu ne mai asteptam la nimic. Vorbesc serios, la nimic. Hai, sa zic ca anii trecuti parca asa si asa, dar acum e de groaza, foarte scump”.
Prețurile vor crește și la carne, precum și la produsele din carne. De exemplu, kilogramul de pulpă de porc se va scumpi de la 24 de lei la 27 de lei, iar pieptul de pui va ajunge de la 29 de lei la 32 de lei pe kilogram.
Anul acesta România a avut cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani. De asemenea, prețurile la brânză, ouă, lapte și ulei ar putea crește și ele.
„De la o saptamana la alta sunt alte preturi. Am vazut si 50 si ceva de lei kilogramul de parizer, am vazut 80 si ceva de lei un kilogram de crenvursti”, a afirmat un cumpărător.
„Scumpirile nu aduc bucurii niciodata cumparatorilor, mai ales la acea categorie de oameni, care nu-si permit nici la preturile actuale sa cumpere decat poate strictul necesar, in rest este o problema pentru o mare parte din popultie”, a mai declarat alt cumpărător.
În prima jumătate a acestuia an, România a importat alimente în valoare de cinci miliarde de euro, tot din cauza secetei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2024: Cardurile sociale, alimentate ASTĂZI cu o nouă tranșă de 250 de lei
Vouchere pentru alimente 2024: Cardurile sociale, alimentate ASTĂZI cu o nouă tranșă de 250 de lei O nouă tranşă de ajutor pentru alimente, de 250 de lei, destinat unor persoane din categorii vulnerabile se acordă de astăzi, 15 octombrie 2024. Aproape 2,7 milioane de persoane vor beneficia, în cursul anului 2024, de sprijinul de 250 […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Sportacum 3 zile
FOTO: CSU Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 5-2 (3-0), în derby „de Alba”! Studenții, demonstrație de forță
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Parascheva 2024. Urări și felicitări pentru cei ce își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE SFÂNTA PARASCHIVA 2024. Cele mai inspirate, originale, amuzante mesaje, SMS-uri, urări şi felicitări de Sfânta Paraschiva
-
Ştirea zileiacum 6 ore
15 octombrie 1922, ziua în care au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia. Peste 30.000 de români și 15.000 de soldați prezenți la eveniment
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă