Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 2000, la 29 septembrie este marcată anual, Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.

„Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. E alarmant faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Luăm serios în calcul mesajul transmis de Federaţia Mondială a Inimii, conform căruia cel puţin 80% dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă principalii factori de risc, tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica sunt controlate, se arată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, http://www.ms.ro.

Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizau diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global.

Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

Bolile cardiovasculare

Acestea reprezinta cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial, cu 17,9 milioane de decese pe an, adica o treime din toate decesele de pe planeta si jumatate dintre toate decesele asociate cu bolile netransmisibile. In jur de 85% dintre aceste decese sunt determinate de boala de inima si de accident vascular cerebral.

Insa datele nu trebuie sa arate mereu astfel. Doar facand cateva mici schimbari in viata noastra, putem sa reducem riscul de boli cardiovasculare, sa ne imbunatatim calitatea vietii si sa stabilim un bun exemplu pentru generatia viitoare. Acest lucru inseamna sa ne spunem noua insine, persoanelor de care ne pasa si tuturor urmatoarele: “ce pot face chiar acum pentru a avea grija de inima mea..si de inima ta?”

Grija fata de inima inseamna sa mananci echilibrat, sa faci miscare, sa reduci consumul de alcool, sa renunti la fumat…adica, toate acele lucruri care nu doar ca te fac mai sanatos, insa te vor ajuta sa te simti mai bine si sa te bucuri din plin de viata.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Paștelui 2024, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Paștelui ortodox 2024 sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții Începând cu data de 18 martie 2024, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. Citește și:  Cand pică Pastele ortodox […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea