Criza sistemului public de pensii: Creșterea vârstei de pensionare, soluția găsită de autorități
Criza sistemului public de pensii: Creșterea vârstei de pensionare, soluția găsită de autorități
Sistemul public de pensii din România se apropie de faliment, în contextul în care numărul angajaților activi pe piața muncii este în scădere și numărul pensionarilor crește. Soluția găsită de Executiv este creșterea vârstei de pensioare, astfel, începând cu anul 2035, femeile se vor pensiona la aceeași vârstă cu bărbații, respectiv 65 de ani.
Citește și: Recalculare pensii 2024: Persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023
În medie, România are 8 pensionari la 10 salariați. Sunt zone în ţară unde există dezechilibre mari. Dacă în Bucureşti şi Ilfov sunt 4 pensionari la 10 salariaţi, în judeţul Teleorman sunt de aproape 4 ori mai mulţi pensionari raportaţi la acelaşi număr de salariați.
În mai puţin de două decenii vom avea doar 3 milioane de salariaţi, care vor susţine 7 milioane de pensionari. Astfel, raportul va fi de un angajat la 2,5 pensionari. Asta înseamnă că statul nu va putea să ne susţină la bătrâneţe, iar singura soluţie găsită de autorităţi este mărirea vârstei de pensionare. Din 2035, și femeile vor ieși la pensie la 65 de ani.
Citește și: Noutăți pensii: Coeficient de solidaritate şi puncte de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, soluție complementară la noua lege a pensiilor
Ce spun oamenii:
Ai acumulat până la anii aia cel puţin 45 de ani de muncă. Alţii muncesc şi mai de copii. Şi bine. Cine vrea să muncească în continuare este ok.
Nu mi se pare normal să te pensionezi la 60 şi ceva de ani când baza de colectare e din ce în ce mai mică.
Muncind de mici sistemul nostru imunitar este din ce în ce mai solicitat, iar vârsta mi se pare destul de avansată pentru pensionare.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Pe măsură ce avem o creştere a speranţei medii de viaţă, are loc şi o actualizare a vârstei de pensionare. Aceasta este regula cheie care face ca sistemul şi cheltuiala publică cu pensiile să fie sustenabilă.
Experţii în resurse umane spun că aceasta este cea mai la îndemână soluţie pentru a preveni colapsul în sistemul de pensii.
Corina Diaconu, manager resurse umane: „Focusul ar trebui pus pe pregătirea noilor generaţii, astfel încât să nu fim nevoiţi să ţinem pe poziţii impus persoane care ar trebui în mod normal să fie la vârsta pensionării atunci.”
Oamenii îşi iau deja propriile măsuri. Investesc tot mai mult în pensii private, Pilonul III. Numai în ultimele 6 luni, numărul românilor care au o astfel de pensie a crescut cu peste 50 de mii.
Radu Crăciun, președinte, Asociația pentru Pensiile administrate Privat: Un rol important l-a jucat şi performanţa foarte bună a fondurilor de pensii care i-a făcut pe mulţi să ia în serios această modalitate de economisire.
În medie, fiecare român a contribuit lunar cu 160 de lei la pilonul III, iar valoarea medie a a acestor conturi a ajuns la aproape 7 mii de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2024: Cardurile sociale, alimentate ASTĂZI cu o nouă tranșă de 250 de lei
Vouchere pentru alimente 2024: Cardurile sociale, alimentate ASTĂZI cu o nouă tranșă de 250 de lei O nouă tranşă de ajutor pentru alimente, de 250 de lei, destinat unor persoane din categorii vulnerabile se acordă de astăzi, 15 octombrie 2024. Aproape 2,7 milioane de persoane vor beneficia, în cursul anului 2024, de sprijinul de 250 […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
FOTO: CSU Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 5-2 (3-0), în derby „de Alba”! Studenții, demonstrație de forță
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Parascheva 2024. Urări și felicitări pentru cei ce își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE SFÂNTA PARASCHIVA 2024. Cele mai inspirate, originale, amuzante mesaje, SMS-uri, urări şi felicitări de Sfânta Paraschiva
-
Ştirea zileiacum 7 ore
15 octombrie 1922, ziua în care au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia. Peste 30.000 de români și 15.000 de soldați prezenți la eveniment
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Regina Maria și Regele Ferdinand I Întregitorul: Povestea încoronării