Autostrada Sebeș-Turda: Douăzeci şi opt de kilometri, între Sebeş şi Turda, sunt gata de folosire, dar stau închişi din cauza unei hotărâri de guvern absurde
Autostrada Sebeș-Turda: Douăzeci şi opt de kilometri, între Sebeş şi Turda, sunt gata de folosire, dar stau închişi din cauza unei hotărâri de guvern absurde.
Un regulament modificat prin Hotărâre de Guvern în mai 2017 împiedică inaugurarea circulaţiei pe autostradă, între Aiud şi Turda, deşi lucrările sunt finalizate. Potrivit deputatului USR Cătălin Drulă, revenirea la situaţia dinainte sau modificarea acestui regulament ar permite finalizarea recepţiei şi deschiderea autostrăzii pentru traficul auto.
Situaţia este semnalată printr-o scrisoare deschisă transmisă de deputatul USR Cătălin Drulă, ministrului Transporturilor Lucian Şova, premierului Viorica Dăncilă şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
”Rezolvarea situaţiei este la îndemâna Guvernului care însă nu face nimic pentru a repune lucrurile în normalitate. Este vorba de noul Regulament privind recepţia construcţiilor adoptat de Guvern în mai 2017 la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Vă reamintesc că vechiul regulament era în vigoare din 1994 şi nu a creat mari probleme în utilizare, dar, cum e tipic la noi, a fost schimbat pe principiul «de ce să nu stricăm ceva ce funcţionează rezonabil».
Printre prevederile nocive introduse de noul regulament este şi aceea că nu mai permite efectuarea recepţiei lucrărilor cu specificarea într-o anexă a unei liste de observaţii privind defecte şi lipsuri minore care nu afectează siguranţa şi utilizarea construcţiei. Pe cale de consecinţă, construcţia respectivă, fie că e o clădire sau o autostradă, nu poate fi utilizată legal în condiţiile în care există orice fel de defecte, fie ele absolut minore, sau dacă există mici lucrări care rămân de efectuat”, afirmă parlamentarul USR între-o scrisoarea adresată ministrului Transporturilor şi premierului. Acesta spune că Hotărârea de guvern emisă pentru modificarea Regulamentului privind recepţia a fost introdusă introdusă la presiunea unor funcţionari ”care n-au nicio legătură cu realitatea şantierelor”.
”Este cazul loturilor 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda unde tot ce ţine de calea de rulare, asfalt, marcaje, indicatoare este finalizat. Sunt 28 km pe care se aşteaptă doar traficul, dar nu se pot deschide pentru ca nu este încă trasă apa la toalete (se realizează în prezent o aducţiune de apă de la câţiva km distanţă care va fi gata în iunie), aşa că autostrada stă închisă în timp ce pe drumul naţional paralel (DN1) au periodic loc accidente cu victime”, susţine pralamentarul USR. Ministrul Lucian Şova a declarat săptămâna trecută că deschiderea circulaţiei ar putea avea loc în luna mai 2018.
Scrisoarea deschisă transmisă de deputatul Cătălin Drulă:
Douăzeci şi opt de kilometri de autostradă, între Sebeş şi Turda, sunt gata de folosire, dar stau închişi din cauza unei hotărâri de guvern absurde adoptate în mai 2017. Rezolvarea situaţiei este la îndemâna Guvernului care însă nu face nimic pentru a repune lucrurile în normalitate. Este vorba de noul Regulament privind recepţia construcţiilor adoptat de Guvern în mai 2017 la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Vă reamintesc că vechiul regulament era în vigoare din 1994 şi nu a creat mari probleme în utilizare, dar, cum e tipic la noi, a fost schimbat pe principiul «de ce să nu stricăm ceva ce funcţionează rezonabil». Printre prevederile nocive introduse de noul regulament este şi aceea că nu mai permite efectuarea recepţiei lucrărilor cu specificarea într-o anexă a unei liste de observaţii privind defecte şi lipsuri minore care nu afectează siguranţa şi utilizarea construcţiei. Pe cale de consecinţă, construcţia respectivă, fie că e o clădire sau o autostradă, nu poate fi utilizată legal în condiţiile în care există orice fel de defecte, fie ele absolut minore, sau dacă există mici lucrări care rămân de efectuat.
Să luăm exemplul unei case la care constructorul a finalizat toate lucrările, dar nu a montat un element decorativ pentru faţadă (spre exemplu, pentru că e o problemă de stoc la producător) care era prevăzut în proiectul tehnic. Pe vechiul regulament s-ar fi putut face recepţia cu observaţia în anexă că “se va monta elementul decorativ în termen de 90 de zile” şi proprietarul s-ar fi putut muta în noua sa casă. Pe noul regulament ar fi ilegal să se mute în casă, prin urmare proprietarul va sta să aştepte câteva luni până se montează ultimul şurub. Absurd! Am cerut Departamentului pentru studii parlamentare al Camerei Deputaţilor să efectueze un studiu comparativ cu alte ţări din UE privind recepţia lucrărilor. Concluzia este că în toate aceste ţări există conceptul de substantial completion, adică un stadiu al lucrărilor care permite utilizarea în siguranţă a construcţiei conform destinaţiei sale, fiind îndeplinite cerinţele fundamentale. La acest stadiu, construcţia poate fi preluată/utilizată de investitor/proprietar urmând ca eventuale lucrări şi remedieri minore să se efectueze ulterior.
Hotărârea de guvern dată anul trecut pentru modificarea Regulamentului privind recepţia este un exemplu de prevedere legislativă introdusă la presiunea unor funcţionari care n-au nicio legătură cu realitatea şantierelor. Din păcate, consecinţele sunt deosebit de grave – de la forţarea practic a cetăţenilor care-şi construiesc o casă să încalce legea şi până la blocarea marilor proiecte de infrastructură rutieră sau feroviară. Este cazul loturilor 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda unde tot ce ţine de calea de rulare, asfalt, marcaje, indicatoare este finalizat. Sunt 28km pe care se aşteaptă doar traficul, dar nu se pot deschide pentru ca nu este încă trasă apa la toalete (se realizează în prezent o aducţiune de apă de la câţiva km distanţă care va fi gata în iunie), aşa că autostrada stă închisă în timp ce pe drumul naţional paralel (DN1) au periodic loc accidente cu victime. Şi totuşi a existat o tentativă de a repara problema introdusă. În luna decembrie 2017 pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pusă în consultare publică o propunere de hotărâre de guvern care corecta aceste prevederi aberante. Din motive necunoscute, acest proiect de H.G. a dispărut din secţiunea de consultare publică şi nimic nu s-a mai auzit de el ulterior.
Dle. Dragnea, e o situaţie simptomatică pentru funcţionarea guvernelor PSD-ALDE în aceste ultime 15 luni – datul cu stângul în dreptul şi blocajele reciproce dintre ministere pe care nu le tranşează nimeni. Iar în acest timp, stă abandonată infrastructură construită pe sute de milioane de lei care e gata de a fi folosită. Înţelegem că săptămâna trecută chiar dl. Şova a parcurs acest sector de autostradă personal, putându-se convinge că este perfect utilizabil. Dl. Şova a declarat ulterior că «am trecut dintr-o extremă în altă», că nu este “o situaţie constructivă” şi că situaţia va fi rezolvată «până în luna mai» printr-o modificare a Regulamentului. Dl. Şova ne cere să mai aşteptăm 2 luni cu autostrada închisă pentru ca guvernul să rezolve o problemă pe care tot guvernul a creat-o. Este complet inacceptabil! La prima şedinţă de guvern se pot adopta modificările necesare dacă există voinţă politică, mai ales că proiectul de modificare este deja elaborat. Nu putem ţine o autostradă perfect funcţională închisă pentru că nu reuşiţi să coordonaţi ministerele şi să reparaţi problema creată tot de dvs. anul trecut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii