Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Consiliul Județean a anulat licitația de 23 de milioane de euro privind concesionarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor din proiectul SMID Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

*Pe parcursul procedurii s-au formulat 45 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile și 6 contestații * O decizie a CNSC, menținută de instanța de judecată, a eliminat garanția de bună execuție și a modificat redevența anuală de la 1,8 milioane lei, la 300.000 de lei

Consiliul Județean Alba a anulat licitația cu valoare estimată de circa 23 milioane de euro privind atribuirea contractului de delegare prin concesiune a instalațiilor de gestionare a deșeurilor construite prin proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor”, finanțat cu fonduri europene. Decizia de anulare a fost luată în 19 decembrie 2017 și a fost publicată în SEAP în 20 decembrie.

Contractul care urma să fie încheiat în urma acestei proceduri de achiziție publică avea ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmau să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare includea şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID.

”Având în vedere că pe parcursul procedurii de atribuire s-au formulat un număr de 45 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile și 6 contestații, că s-au constatat numeroase erori și omisiuni iar documentația de atribuire conține prevederi care nesocotesc prevederile Contractului de finanțare, precum și dispoziții legale care guvernează domeniul serviciilor comunitare de utilități publice – salubrizare și domeniul concesiunilor iar autoritatea contractantă nu poate lua măsuri de remediere care să permită continuarea legală a procedurii. (…) Având în vedere volumul, durata, valoarea, aria de acoperire, natura și anverguri contractului ce urmează a fi încheiat, (…) se dispune anularea procedurii de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de concesiune având ca obiect «Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Alba»”, se afirmă în decizia de anulare semnată de președintele Ion Dumitrel.

În nota justificativă care însoțește documentul sunt descrise pe larg motivele care au stat la baza deciziei. Astfel, în urma contestațiilor formulate de operatorii economici, unele confirmate de CNSC și ulterior în instanța de judecată, au fost adoptate măsuri de remediere care au modificat substanțial documentația de atribuire. Valoarea estimată a concesiunii și garanția de participare s-au modificat de patru ori. Ultima valoare estimată a fost calculată la suma de 108.369.773,38 lei, respectiv circa 23,3 milioane de euro. Tot ca urmare a unor decizii CNSC a fost eliminată garanția de bună execuție care urma să se constituie în cota de 5% din valoarea anuală actualizată fără TVA a contractului, iar valoarea redevenței a fost modificată de la 1,8 milioane de lei pe an la 300.000 de lei pe an, exclusiv pentru terenul aferent CMID Galda de Jos.

”În concret, redevența fiind redusă la valoare de 300.000 de lei/an însemană că, în mod evident nelegal și netemeinic suntem obligați să concesionăm și să punem la dispoziția operatorilor economici Bunurile de Retur (în valoare totală de 136.980.119,58 lei din care 125.222.297,33 lei aferrantă investițiilor noi realizate prin proiectul SMID Alba și 11.757.8222,25 lei aferentă investițiilor existente fără redevență ceea ce ar califica în mod obligatoriu aces cobtract ca fiind de împrumut de folosință gratuită (comodat) și, nicidecum, un contract de concesiune”, se afirmă în nota justificativă. Cel mai probabil, procedura va fi reluată în cursul anului 2018 după corectarea și completarea documentației de atribuire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea