Ziarul Unirea
 

Consiliul Județean a anulat licitația de 23 de milioane de euro privind concesionarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor din proiectul SMID Alba

*Pe parcursul procedurii s-au formulat 45 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile și 6 contestații * O decizie a CNSC, menținută de instanța de judecată, a eliminat garanția de bună execuție și a modificat redevența anuală de la 1,8 milioane lei, la 300.000 de lei

Consiliul Județean Alba a anulat licitația cu valoare estimată de circa 23 milioane de euro privind atribuirea contractului de delegare prin concesiune a instalațiilor de gestionare a deșeurilor construite prin proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor”, finanțat cu fonduri europene. Decizia de anulare a fost luată în 19 decembrie 2017 și a fost publicată în SEAP în 20 decembrie.

Contractul care urma să fie încheiat în urma acestei proceduri de achiziție publică avea ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmau să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare includea şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID.

”Având în vedere că pe parcursul procedurii de atribuire s-au formulat un număr de 45 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile și 6 contestații, că s-au constatat numeroase erori și omisiuni iar documentația de atribuire conține prevederi care nesocotesc prevederile Contractului de finanțare, precum și dispoziții legale care guvernează domeniul serviciilor comunitare de utilități publice – salubrizare și domeniul concesiunilor iar autoritatea contractantă nu poate lua măsuri de remediere care să permită continuarea legală a procedurii. (…) Având în vedere volumul, durata, valoarea, aria de acoperire, natura și anverguri contractului ce urmează a fi încheiat, (…) se dispune anularea procedurii de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de concesiune având ca obiect «Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Alba»”, se afirmă în decizia de anulare semnată de președintele Ion Dumitrel.

În nota justificativă care însoțește documentul sunt descrise pe larg motivele care au stat la baza deciziei. Astfel, în urma contestațiilor formulate de operatorii economici, unele confirmate de CNSC și ulterior în instanța de judecată, au fost adoptate măsuri de remediere care au modificat substanțial documentația de atribuire. Valoarea estimată a concesiunii și garanția de participare s-au modificat de patru ori. Ultima valoare estimată a fost calculată la suma de 108.369.773,38 lei, respectiv circa 23,3 milioane de euro. Tot ca urmare a unor decizii CNSC a fost eliminată garanția de bună execuție care urma să se constituie în cota de 5% din valoarea anuală actualizată fără TVA a contractului, iar valoarea redevenței a fost modificată de la 1,8 milioane de lei pe an la 300.000 de lei pe an, exclusiv pentru terenul aferent CMID Galda de Jos.

”În concret, redevența fiind redusă la valoare de 300.000 de lei/an însemană că, în mod evident nelegal și netemeinic suntem obligați să concesionăm și să punem la dispoziția operatorilor economici Bunurile de Retur (în valoare totală de 136.980.119,58 lei din care 125.222.297,33 lei aferrantă investițiilor noi realizate prin proiectul SMID Alba și 11.757.8222,25 lei aferentă investițiilor existente fără redevență ceea ce ar califica în mod obligatoriu aces cobtract ca fiind de împrumut de folosință gratuită (comodat) și, nicidecum, un contract de concesiune”, se afirmă în nota justificativă. Cel mai probabil, procedura va fi reluată în cursul anului 2018 după corectarea și completarea documentației de atribuire.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Rika de Alba 8 ianuarie 2018 at 10:26

si anu asta vom plati mai mult pentru gunoi tot felu de taxe de depozitare si mai sti ce…sa nu va mire ca veti vedea in natura si ape si paduri mai multe gunoi si e vina primarului corupt ce o dat cu dedicatie contractul lui polaris si lo scos de pe piata pe salpres !

la inceput vo mintit ca vor fi preturi mici casa puneti botu si acum e de 3-4 ori pretul ca ati pus botul si sunteti sclavii lor ca cotizati cu taxe si inpozite si ei se distreaza pe banii vostri !

votati in continuare hava si dumitrel casa va dea la clanta inca 4 ani 😉

mandolina 8 ianuarie 2018 at 13:05

Se pare ca nu au putut manarii licitatia ca sa iasa castigatoare o firma de casa a pedelistilor. Halo DNA Alba se aude? In ultima vreme va faceti ca lucrati si va ocupati de soareci marunti in timp ce pedelisti trucheaza cam toate licitatiile din judetul Alba impunand clauze abuzive de participare prin care descalifica firmele care nu fac parte din anturaj.

La multi ani! 8 ianuarie 2018 at 15:28

Cei mai competenti oameni sunt la CJ. Felicitari pt salariile marite.
La atata competenta, nici anul acesta nu se va desemna un operator.
Dupa care urmeaza vedetele de la Primaria Alba. Care anuleaza licitatia de la Palatul Principilor, pt ca nu a participat Grup Corint.
Speram sa participe acum, pt ca daca nu iarasi va fi anulata.

jeni 9 ianuarie 2018 at 12:16

Dumi, nu a iesit cine trebuie cu malaiul in fata????Sa va fie rusine,hotilor!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...