Zile libere legale pentru Paşte 2017. Ce compensaţii trebuie să primească cei care lucrează în aceste zile
Luna viitoare, salariații vor sta acasă în a doua zi de Paște. Salariații nu trebuie să meargă la serviciu în prima și a doua zi de Paște, potrivit legislației muncii, iar anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie. Cum prima zi de Paște este întotdeauna o zi de duminică, angajatorii trebuie să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie. Cei care nu vor proceda în acest fel vor trebui să le acorde liber salariaților ulterior sau să le compenseze în bani neacordarea acestuia.
Codul muncii stabilește că prima și a doua zi de Paște sunt zile libere pentru salariați. Concret, anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie, numai că prima zi de Paște pică oricum duminica, în mod tradițional, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt obligați să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie.
Cu toate acestea, întotdeauna există persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor însă, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Citeşte şi: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.
Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.
De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Important! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Până acum, salariații au avut parte de o zi liberă pe 2 ianuarie (prima zi din an a picat duminica), precum și pe 24 ianuarie, primul an în care s-a acordat liber pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Salariații se vor mai bucura apoi și de liberul de pe 1 mai, care pică într-o zi de luni, precum și de liberul de pe 1 iunie (joi), 2017 fiind primul an în care salariații primesc o zi liberă și cu ocazia sărbătorii copiilor.
A doua zi de Rusalii este, de asemenea, stabilită ca zi liberă în Codul muncii, iar anul acesta e vorba de data de 5 iunie (lunea, prima zi de Rusalii fiind duminica). Următoarele libere care trebuie acordate sunt în zilele de 15 august (marți), când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (joi) pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, 1 decembrie (vineri) când se serbează ziua României și, în fine, zilele de 25 și 26 decembrie (luni și marți) pentru sărbătorirea Crăciunului.
Sursa: avocat.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o oră
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui