Rămâi conectat

Curier Județean

Soluţii inteligente pentru consolidarea datoriilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În contextul actualei crize creditele neperformante au depăsit 20% pe întreg sistemul bancar. Din această categorie fac parte doar creditele care au depăsit 60 de zile de la data scadenţei fiind considerate pierdere după reglementările BNR. Dacă ar fi să adăugăm şi expunerile din credite cu restanţe între 30 si 60 de zile, clasificate drept “standard”, se ajunge la peste 30% din totalul pe întreg sistemul bancar.
În momentul în care apar problemele, atât băncile cât şi clienţii trebuie să găsească soluţii pentru a depăsi momentul, în interesul ambelor părţi. În elaborarea unei decizii de soluţionare a unei probleme, banca reanalizează profilul clientului si comportamentul de plată anterior, tipul şi caracteristicile creditului contractat, garanţiile, expunerea clientului şi alti factori obiectivi ce au condus la această situaţie.
Ceea ce trebuie să mai ştie un client al unei instituţii de finanţare în momentul în care are probleme cu plata ratelor lunare, este că o bancă recurge la recuperarea prin instanţele de judecată în situaţia în care debitorii nu dau dovada că vor să îşi plătească datoriile, sunt de rea credinţa sau nu mai există nici o alta variantă, dupa cum afirmă recuperatorii de creanţe. În situaţia în care o persoană se află în incapacitate de plata datorită reducerii salariului sau chiar pierderii locului de munca este bine sa caute soluţii din timp. Una din ele ar fi să meargă la bancă şi să discute cu reprezentanţii acesteia pentru reeşalonarea datoriei – pe o perioada mai lungă, astfel încât rata lunara să se diminueze. Dacă nu se poate achita întreaga rată lunară trebuie să se achite măcar o parte, nu trebuie să se meargă pe ideea “nu am tot, nu achit nimic”. O a doua soluţie ar fi refinanţarea creditelor actuale cu cele noi în care dobânzile sunt diminuate considerabil şi există o transparenţa maximă în ceea ce priveşte conţinutul contractului de credit.
Exemplu-caz soluţionat de GBC broker de credite:
Familia X deţinea în luna octombrie 2010, 3 credite de nevoi personale (perioade scurte de timp), 3 carduri de credit şi un descoperit de cont la care plătea rate totale lunare de aproximativ 1.660 de lei (386 euro) la un sold al creditelor de 19.000 Euro. SOLUŢIA pe timp de criză: consolidarea creditelor într-unul singur prin refinanţarea cu o suma de 25.000 Euro pe o durată de 15 ani, plătind o rată lunară de 221 de euro. Beneficiile acestei familii constau în faptul că şi-au achitat celelalte datorii, au rămas cu 6.000 euro în contul de economii (echivalentul ratelor pentru urmatoarele 27 de luni) şi plătesc o rată lunară cu 57% mai mică.
Creditele care depăsesc o perioadă mai mare de 10 ani sunt credite cu ipotecă, de aceea majoritatea clienţilor privesc cu teamă punerea în ipotecă al unui bun al lor. Dar atâta timp cât ratele scad considerabil, iar pentru rambursarea creditului fie parţial, fie integral , nu se plăteşte nici un comision, acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze. Rata lunară după refinanţare este mult mai uşor de suportat, iar ca în exemplul de mai sus exista o marja de siguranţa prin contul de economii conceput pentru cazuri extreme, cum ar fi pierderea locului de muncă pe o perioadă mai mare de timp.
Un client informat este întotdeauna mai isteţ!
Andreea Gherman


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În câteva gospodării din Dumești și Sălciua de Jos s-a aprins lumina pentru prima dată, în prag de sărbători. Panouri fotovoltaice instalate într-o nouă etapă de „Energie pentru Viață” Asociația Energia Inteligentă a implementat o nouă etapă de „Energie pentru Viață”. În luna decembrie am adăugat pe harta proiectului județele Mureș și Hunedoara și am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea