Klaus Iohannis a anunțat în mass-media germană că va ataca la CCR modificările la Codul Penal
Într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în Parlament.
Într-un interviu acordat ARD, televiziunea publică germană, preşedintele Klaus Iohannis afirmă că va ataca la Curtea Constituţională eventualele modificări aduse în Parlament Codului Penal şi de Procedură Penală, pentru a nu se împiedica lupta anticorupţie.
”Lupta anticorupţie nu este un hobby al meu, ci este o necesitate pentru ca România să se dezvolte”, a spus şeful statului în interviu.
Mesajul preşedintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputaţi şi senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală.
”Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională. Mă gândesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupţiei. Mai târziu, peste câţiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupţie se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practiva va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu”, a fost mesajul transmis de Iohannis.
Senatului a decis pe 11 mai, cu 88 de voturi pentru şi 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedură Penală cu formula „indicii temeinice”. Astfel, dacă acum o măsură preventivă, cum era arestarea, poate fi dispusă „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune”, potrivit noii reglementări aceasta poate avea loc doar „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”. DNA a atras atenţia că o astfel de reglementare va face practic imposibilă luarea unei măsuri preventive.
Sursa Gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii