FOTO Dezbatere aprinsă la Alba Iulia, pe tema autonomiei solicitate de maghiari, în Ținutul Secuiesc. Diaconescu: Un proiect total inoportun
Președintele Mișcării Populare Cristian Diaconescu a fost prezent astăzi, la Alba Iulia, unde a participat la o dezbatere pe tema autonomiei solicitate de maghiari în Ținutul Secuiesc. Acesta s-a arătat împotriva proiectului și a susținut vehement că nu își dovedește utilitatea, fiind ”total inoportun”.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Astfel regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.
Dezbaterea a fost organizată vineri, de la ora 17.30, la Hotel Parc din Alba Iulia unde au participat peste 50 de persoane.
”Acest proiect nu își dovedește utilitatea, nici în ceea ce privește respectarea principiilor naturale de funcționare a unui stat de drept, dar nici din perspectiva promovării drepturilor și identității minorității naționale. Deci este un proiect făcut doar ca și un soi de manifest politic, a unei grupări politice, rudimentar din punct de vedere juridic și total inoportun”, a spus Diaconescu.
În prima parte a întâlnirii, fostul ministru de Externe și-a susținut punctul de vedere, concluzia fiind că cerința liderului UDMR este ”greșită” din punct de vedere al reglementării juridice. A doua parte a fost o dezbatere, un dialog constructiv între gazde și invitați. De pildă, o domnișoară a fost vizibil iritată de faptul că în unele localități din țara noastră s-a ajuns să vorbești limba română și să nu fii ”băgat în seamă”, să nu primești răspuns, până nu formulezi întrebarea în limba maghiară.
Deputatul Clement Negruț a spus că va susține o declarație politică cu privire la autonomia cerută de maghiari în Ținutul Secuiesc și a comparat situația, cu un bulgăre care se rostogolește și dacă nu este oprit scapă de sub control, precizând că documentul creează premisele unei segregări etnice și chiar teritoriale.
”Nu poți să guvernezi o țară în care tu nu faci altceva decât să reaprinzi o scânteie a segregației pe criterii etnice. România are cea mai tolerantă legislație din punct de vedere al minorităților naționale. Dar culmea, această legislație se referă la o singură minoritate, cea maghiară. Am înțeles-o, am acceptat-o. Dar până când acceptăm ca extremiști din Ungaria să vină în România să aibă atitudini care nu sunt la locul lor, față de statul român”, a spus Clement Negruț.
Cristian Diaconescu consideră că documentul promovează semnale negative și nu respectă principiile fundamentale.
”Autodeterminarea pe criterii etnice și segregarea administrativă sunt principii care contrazic aspectele fundamentale. Acest document promovează aceste semnale negative, împotriva valorilor europene și din acest punct de vedere eu cel puțin nu sunt de acord. Pe de altă parte este nevoie ca ambiguitatea politică de la nivel guvernamental să se termine azi. Fie sunt de acord și își asumă acest proiect ca parte a unui proiect guvernamental, fie se disociază de inițiatorii acestui proiect. Nu există o a treia variantă”, a conchis Diaconescu.
[nggallery id=2343]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii