Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO Dezbatere aprinsă la Alba Iulia, pe tema autonomiei solicitate de maghiari, în Ținutul Secuiesc. Diaconescu: Un proiect total inoportun

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dezbatere la Alba Iulia08Președintele Mișcării Populare Cristian Diaconescu a fost prezent astăzi, la Alba Iulia, unde a participat la o dezbatere pe tema autonomiei solicitate de maghiari în Ținutul Secuiesc. Acesta s-a arătat împotriva proiectului și a susținut vehement că nu își dovedește utilitatea, fiind ”total inoportun”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Astfel regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Dezbaterea a fost organizată vineri, de la ora 17.30, la Hotel Parc din Alba Iulia unde au participat peste 50 de persoane.

”Acest proiect nu își dovedește utilitatea, nici în ceea ce privește respectarea principiilor naturale de funcționare a unui stat de drept, dar nici din perspectiva promovării drepturilor și identității minorității naționale. Deci este un proiect făcut doar ca și un soi de manifest politic, a unei grupări politice, rudimentar din punct de vedere juridic și total inoportun”, a spus Diaconescu.

În prima parte a întâlnirii, fostul ministru de Externe și-a susținut punctul de vedere, concluzia fiind că cerința liderului UDMR este ”greșită” din punct de vedere al reglementării juridice. A doua parte a fost o dezbatere, un dialog constructiv între gazde și invitați. De pildă, o domnișoară a fost vizibil iritată de faptul că în unele localități din țara noastră s-a ajuns să vorbești limba română și să nu fii ”băgat în seamă”, să nu primești răspuns, până nu formulezi întrebarea în limba maghiară.

Deputatul Clement Negruț a spus că va susține o declarație politică cu privire la autonomia cerută de maghiari în Ținutul Secuiesc și a comparat situația, cu un bulgăre care se rostogolește și dacă nu este oprit scapă de sub control, precizând că documentul  creează premisele unei segregări etnice și chiar teritoriale.

”Nu poți să guvernezi o țară în care tu nu faci altceva decât să reaprinzi o scânteie a segregației pe criterii etnice. România are cea mai tolerantă legislație din punct de vedere al minorităților naționale. Dar culmea, această legislație se referă la o singură minoritate, cea maghiară. Am înțeles-o, am acceptat-o. Dar până când acceptăm ca extremiști din Ungaria să vină în România să aibă atitudini care nu sunt la locul lor, față de statul român”, a spus Clement Negruț.

Cristian Diaconescu consideră că documentul promovează semnale negative și nu respectă principiile fundamentale.

”Autodeterminarea pe criterii etnice și segregarea administrativă sunt principii care contrazic aspectele fundamentale. Acest document promovează aceste semnale negative, împotriva valorilor europene și din acest punct de vedere eu cel puțin nu sunt de acord. Pe de altă parte este nevoie ca ambiguitatea politică de la nivel guvernamental să se termine azi. Fie sunt de acord și își asumă acest proiect ca parte a unui proiect guvernamental, fie se disociază de inițiatorii acestui proiect. Nu există o a treia variantă”, a conchis Diaconescu.

[nggallery id=2343]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea