Consiliul Județean Alba vrea să construiască o microcentrală hidroelectrică pe râul Sebeș, în doar 12 luni
Consiliul Județean Alba intenționează să investească aproape 1 milion de euro din fonduri proprii pentru construirea unei microcentrale hidroelectrice pe râul Sebeș.
În acest sens pe ordinea de zi a ședinței de CJ, care va avea loc joi, aleșii județeni vor vota un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tchinico-economice studiu de fezabilitate, pentru obiectivul dc investiţii „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti”.
Potrivit raportului de specialitate al proiectului “datorită diferenţei de nivel intre priza din acumularea Obrejii de Căpalna şi Staţia de tratare Petreşti, de 103 m, există un potenţial energetic in prezent neexploatat.
Acest potenţial este constatat in incinta Statiei dc pompare de interventie, static care are rolul de a furniza necesarul de apa bruta pentru statiile de tratare Petreşti si Săsciori, in cazul indisponibilităţii aducţiunii.
In regimul actual de folosinţa a echipamentelor, este necesara reducerea presiunii apei (data de diferenţa de nivel menţionata anterior) de la o valoare de 9,5- 10 bar la 0.5-1 bar, reducere care se face cu ajutorul unor reductoare de presiune care disipeaza energia acumulata, energic care poate fi convertita, prin microcentrala hidroelectrica, in energie electrica.
In incinta staţiei exista circuitele hidraulice (conducte si armaturi) care fac legătura intre pompe, lacul de acumulare Petreşti si conductele de alimentare cu apa bruta a staţiilor de tratare, acestea urmad a fi folsite si la funcţionarea viitoarei microccntrale propus a fi amplasate aici.
La solicitarea Consiliului Judeţean Alba, in vederea valorificării acestui potenţial s-a elaborat de către S.C. ISPI1 Project Development S.A. studiul de fezabilitate „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti „.
Conform documentaţiei intocmite, soluţia propusă constă in amplasarea a două microagregate in sala pompelor din clădirea Staţiei de pompare de intervenţie Petreşti, utilizand dotările deja existente: clădirea staţiei, conducta de aducţiune din lacul Petreşti şi conducta de aducţiune a CI II: Săsciori.
Puterea instalată va fi de 192 kw, iar energia medie anuală produsă va fi de 1620 MWh/an.
Toate echipamentele si instalaţiile vor li astfel alese incat sa nu afecteze in nici un fel funcţionarea curenta a Statiei de tratare Petreşti si nici calitatea apei brute ce va fi tratata. CalitatiIe apei turbinate nu vor fi modificate, astfel incat capabilitatile de tratare chimica si mecanica a Uzinei Petreşti vor ramanc aceleaşi, fiind exclusa posibilitatea modificării acestora.
Valoarea totală a investiţiei „Microcenirală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti ” este de 3.905.954 de lei cu TVA inclus.
Durata de execuţie estimată de proiectant este de 12 luni, in condiţiile asigurării surselor de finanţare.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii