Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Consiliul Județean Alba vrea să construiască o microcentrală hidroelectrică pe râul Sebeș, în doar 12 luni

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba intenționează să investească aproape 1 milion de euro din fonduri proprii pentru construirea unei microcentrale hidroelectrice pe râul Sebeș.

raul_sebesÎn acest sens pe ordinea de zi a ședinței de CJ, care va avea loc joi, aleșii județeni vor vota un proiect de  hotărâre privind aprobarea documentaţiei tchinico-economice studiu de fezabilitate, pentru obiectivul dc investiţii „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti”.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului  datorită diferenţei de nivel intre priza din acumularea Obrejii de Căpalna şi Staţia de tratare Petreşti, de 103 m, există un potenţial energetic in prezent neexploatat.

Acest potenţial este constatat in incinta Statiei dc pompare de interventie, static care are rolul de a furniza necesarul de apa bruta pentru statiile de tratare Petreşti si Săsciori, in cazul indisponibilităţii aducţiunii.

In regimul actual de folosinţa a echipamentelor, este necesara reducerea presiunii apei (data de diferenţa de nivel menţionata anterior) de la o valoare de 9,5- 10 bar la 0.5-1 bar, reducere care se face cu ajutorul unor reductoare de presiune care disipeaza energia acumulata, energic care poate fi convertita, prin microcentrala hidroelectrica, in energie electrica.

In incinta staţiei exista circuitele hidraulice (conducte si armaturi) care fac legătura intre pompe, lacul de acumulare Petreşti si conductele de alimentare cu apa bruta a staţiilor de tratare, acestea urmad a fi folsite si la funcţionarea viitoarei microccntrale propus a fi amplasate aici.

La solicitarea Consiliului Judeţean Alba, in vederea valorificării acestui potenţial s-a elaborat de către S.C. ISPI1 Project Development S.A. studiul de fezabilitate „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti „.

Conform documentaţiei intocmite, soluţia propusă constă in amplasarea a două microagregate in sala pompelor din clădirea Staţiei de pompare de intervenţie Petreşti, utilizand dotările deja existente: clădirea staţiei, conducta de aducţiune din lacul Petreşti şi conducta de aducţiune a CI II: Săsciori.

Puterea instalată va fi de 192 kw, iar energia medie anuală produsă va fi de 1620 MWh/an.

Toate echipamentele si instalaţiile vor li astfel alese incat sa nu afecteze in nici un fel funcţionarea curenta a Statiei de tratare Petreşti si nici calitatea apei brute ce va fi tratata. CalitatiIe apei turbinate nu vor fi modificate, astfel incat capabilitatile de tratare chimica si mecanica a Uzinei Petreşti vor ramanc aceleaşi, fiind exclusa posibilitatea modificării acestora.

Valoarea totală a investiţiei „Microcenirală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti ” este de 3.905.954 de lei cu TVA inclus.

Durata de execuţie estimată de proiectant este de 12 luni, in condiţiile asigurării surselor de finanţare.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea