Consiliul Județean Alba vrea să construiască o microcentrală hidroelectrică pe râul Sebeș, în doar 12 luni

Consiliul Județean Alba intenționează să investească aproape 1 milion de euro din fonduri proprii pentru construirea unei microcentrale hidroelectrice pe râul Sebeș.

raul_sebesÎn acest sens pe ordinea de zi a ședinței de CJ, care va avea loc joi, aleșii județeni vor vota un proiect de  hotărâre privind aprobarea documentaţiei tchinico-economice studiu de fezabilitate, pentru obiectivul dc investiţii „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti”.

ELIT

Potrivit raportului de specialitate al proiectului  datorită diferenţei de nivel intre priza din acumularea Obrejii de Căpalna şi Staţia de tratare Petreşti, de 103 m, există un potenţial energetic in prezent neexploatat.

Acest potenţial este constatat in incinta Statiei dc pompare de interventie, static care are rolul de a furniza necesarul de apa bruta pentru statiile de tratare Petreşti si Săsciori, in cazul indisponibilităţii aducţiunii.

In regimul actual de folosinţa a echipamentelor, este necesara reducerea presiunii apei (data de diferenţa de nivel menţionata anterior) de la o valoare de 9,5- 10 bar la 0.5-1 bar, reducere care se face cu ajutorul unor reductoare de presiune care disipeaza energia acumulata, energic care poate fi convertita, prin microcentrala hidroelectrica, in energie electrica.

In incinta staţiei exista circuitele hidraulice (conducte si armaturi) care fac legătura intre pompe, lacul de acumulare Petreşti si conductele de alimentare cu apa bruta a staţiilor de tratare, acestea urmad a fi folsite si la funcţionarea viitoarei microccntrale propus a fi amplasate aici.

La solicitarea Consiliului Judeţean Alba, in vederea valorificării acestui potenţial s-a elaborat de către S.C. ISPI1 Project Development S.A. studiul de fezabilitate „Microcentrală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti „.

Conform documentaţiei intocmite, soluţia propusă constă in amplasarea a două microagregate in sala pompelor din clădirea Staţiei de pompare de intervenţie Petreşti, utilizand dotările deja existente: clădirea staţiei, conducta de aducţiune din lacul Petreşti şi conducta de aducţiune a CI II: Săsciori.

Puterea instalată va fi de 192 kw, iar energia medie anuală produsă va fi de 1620 MWh/an.

Toate echipamentele si instalaţiile vor li astfel alese incat sa nu afecteze in nici un fel funcţionarea curenta a Statiei de tratare Petreşti si nici calitatea apei brute ce va fi tratata. CalitatiIe apei turbinate nu vor fi modificate, astfel incat capabilitatile de tratare chimica si mecanica a Uzinei Petreşti vor ramanc aceleaşi, fiind exclusa posibilitatea modificării acestora.

Valoarea totală a investiţiei „Microcenirală hidroelectrică aducţiune apă brută Petreşti ” este de 3.905.954 de lei cu TVA inclus.

Durata de execuţie estimată de proiectant este de 12 luni, in condiţiile asigurării surselor de finanţare.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Victor Negrescu apără patrimoniul cultural și promovează, din nou, Alba Iulia în plenul Parlamentului European

Vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu, a solicitat, într-un discurs susținut în plenul legislativului european,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

dorel 29 iulie 2014 at 8:14

mai bine gasesc bani sa termine barajul din Arini unde vine apa turbinata de la Petresti si erodeaza malurile iar panza freatica este tot mai jos.

kkk 29 iulie 2014 at 10:10

Cum dracu mai tragi apa in teava cand pe un amarat de rau mai sunt patru baraje din care nu vand curentu la nimeni sau miroase a mana baietiilor destepti.Sper ca domnii de la consiliu sa se gandeasca bine inainte de a vota sa aive pe constinta distrugand
populatia de pastravi si un rau frumos

BorzasiAgliceruurgentlaDNA 29 iulie 2014 at 11:53

De ce Borza Remus Adrian si Agliceru Ovidiu nu au recuperat prejudiciile constatate in rapoartele de control intern mentionate in Planul de reorganizare nr 1960/11.06.2013 de la pag 209 la 218? Principalii prejudiciatori ale caror fapte le tainuiesc Borza si Agliceru sunt printre altii Zachia Dragos fost director general, Tirsi Constantin director SH Rm Valcea, Serban Vergiliu fost director SH Rm Valcea, Arman Nicolae director Hidroserv Curtea de Arges-fratele directoarei de resurse umane Stancu Ionela din Executiv, Trihenea Constantin fost director general, David Mihai jr fost director general, Oprea Traian fost director general, Popa Roxana Manager Departament Executiv, Mihail Stanculescu fost director general, Ivan Constantin fost director SH Curtea de Arges, Suhan Victor fost director Hidroserv Curtea de Arges, Metehoiu Constantin fost director SH Curtea de Arges, Tatuc Cornel fost director SH Slatina, Dinca Olteanu Marcel Manager Departament Juridic etc Ceea ce nu spune Administratorul Judiciar EuroInsol SPRL in Planul de reorganizare nr 1960/11.06.2013 este ca pagubirea SC Hidroelectrica SA se produsese deja prin platile partilor deja executate din contractele denuntate sau reziliate amiabil. Pagubirea s-a datorat atat solutiilor tehnice, inutil de costisitor adoptate prin proiectele tehnice, cat si preturilor mult peste pretul pietei ale produselor achizitionate si puse in opera.

Ioan Ardeleanul 29 iulie 2014 at 12:35

trei milioane pentru 200 MW instalati ???
Alooo DNA ul , cine e HOTUL care a facut estimarea ???
Vai de kuru politrucilor hoti si habarnisti , care voteaza si semneaza prostii.
STATUL roman a facut Hidroelectrica, si prin mana lui Borza vrea sa se scape de ea, iar acum o entitate de stat face , in nume propriu o microhidrocentrala (asta e „neologismul” tehnic domnule ziarist).
Borza asta , masonu’ din cate se stie ca nu are tata, dar nu are nici mama, ca Ardealul nu recunoaste avortoni transfugi in bucuresti, si care lupta (fara sa stie sarmanii – MASONI) impotriva notiunii de tara.
Va bate Dumnezeu mai consilieri judeteni si voi toti politicienii, ca va bateti joc de tara si de oamenii ei.
Are totusi un merit si Borza, el nu ar fi aprobat un rahat de 3000000 lei cu care , culmea , va si laudati.
Toate chestiunile tehnice pare ca sunt ok mai putin monstruozitatea de pret, si felul de a fi facut. CJ nu e abilitat sa fie capacitate de productie/distributie/furnizare. Motivatia , ca de obicei, politico – financiara.
Succesuri

romica.bocsa 29 iulie 2014 at 15:20

Proiectul suna foarte bine atat timp cat ramane la stadiul de proiect.

Oprea 30 iulie 2014 at 13:17

Buna ziua,….Cons. jud.Alba!
As dori sa stiu cand acest „Consiliu Jud. Alba, v-a binevoi sa integreze in …”lumea civilizata” a cetatenilor satelor, fara discriminare (in functie de voturi ” portocalii”), prin finalizarea asfaltari drumlui, de la iesirea din Cisteiul de Mures pana in localitatea MICOSLACA?….sector de drum vaduvit de a avea acces la CIVILIZATIE?
…oare acesti contribuabili sunt defavorizati ia capitolul „drepturi” fata de cei din Cisteiul de Mures, Uioara de Jos, Ocna Mures,….si sunt egali doar la „taxe si impozite”;
…..CIVILIZATIA inceteaza la iesirea din Cisteiul De Mures !

Comentariile sunt oprite