„Cartea” – vedeta Alba Iuliei timp de trei zile. 9 -11 Mai:Târgul „Alba Transilvana”, ediţia a VII-a. Peste 50 de edituri, 100 de lansări de carte şi recitaluri. PROGRAM
În perioada 9-11 mai, municipiul Alba Iulia va găzdui pentru a şaptea oară Târgul de Carte “Alba Transilvana”, ceea ce înseamnă trei zile întregi în care „vedeta” oraşului va fi „Cartea”. Profesionişti ai cărţii, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari dar şi autori, critici literari şi traducători precum şi alţi actori cu aport important în universul cărţii şi al lecturii se vor întâlni în oraşul Marii Uniri pentru a celebra Cartea. Şi-au anunţat prezenţa peste 50 de edituri şi vor fi lansate peste 100 de cărţi şi reviste.
Activităţi interactive, dezbateri, lansările de carte, momente artistice, expoziţii, aceastea sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului care celebrează cultura la Alba Iulia. De asemenea, vor fi invitaţi speciali din partea Academiei Române, din Republica Moldova precum şi din străinătate, din ţări precum Serbia, Canada, Germania şi altele. Evenimentul se va desfăşura în holul centrului comercial Alba Mall şi în sala Ballroom.
În prologul târgului de carte, joi, 8 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii va avea loc o expoziţie internaţională de artă intitulată „Cartea ca obiect de artă”, iar de la ora 18.00, albaiulienii şi nu numai se vor putea întâlni cu istoricul şi criticul literar Alex Ştefănescu cunoscut din emisiunile „Tichia de mărgăritar” şi „Un metru cub de cultură”) în cadrul unei conferinţe intitulată „Cine mai are nevoie azi de literatură”.
Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc vineri, 9 mai, ora 12.00, în Alba Mall, când după cuvântul de bun venit al organizatorilor se va trece la vizitarea standurilor, prezentarea editurilor participante. În continuare, vineri vor avea loc o serie de lansări de carte în care personajul principal este „Lucian Blaga” – ediţii multilingve, anastatice, ediţii critice şi restituiri. „Ce aude Unicornul”, „Lucian Blaga – filosof al culturii”, „Convergenţe metafizice în opera lui Lucian Blaga” sunt doar câteva dintre cărţile ce vor fi prezentate. De asemenea, va fi prezentată şi o colecţie de cărţi dedicate lui Ion Creangă: „În poveşti cu Ion Creangă” a lui Aurel Rău, „Limba scrierilor lui Ion Creangă” de Gavril Istrate, „Viaţa şi opera lui Ion Creangă” ce îl are autor pe Emil Precup”, dar şi altele.
Târgul va continua sâmbătă începând cu ora 10.30, cu Şcoala de Folk şi alte lansări de carte. Unul dintre principalele evenimente din această zi va fi lansarea, la ora 12.00, a volumului „Mihai Eminescu, Poezii „, din Colecţia Opere fundamentale, ce va fi prezentat de academicianul Eugen Simion.
Actorul şi poetul Dorel Vişan şi Ioan Gyuri Pascu, atât în calitate de autori dar şi pentru a încânta publicul cu reprezentanţii artistice, vor fi prezenţi la târgul de carte de la Alba Iulia. Ioan Gyuri Pascu va prezenta sâmbătă, începând cu ora 13.00, volumul „Purtătorul de cuvinte”, iar poetul Dorel Vişan îşi va lansa cartea „Psaumes”.
De asemenea, Daniel Cristea Enache, poate cel mai reprezentativ critic de artă al tinerei generaţii va onora evenimentul în calitate de moderator a unei prezentări de carte şi o dezbatere pe tema „Generaţia 60: discursul artistic şi discursul critic. neomodernismul”.
Ziua de duminică va fi dedicată scriitorilor albaiulieni. Sunt pregătite mai multe lansări şi prezentări de carte şi albume de artă, dar şi „Interferenţe culturale transilvănene”. Cornel Nistea, Aurel Pantea, Mircea Stâncel, Ion Mărgineanu, Victor Burde, Gheorghe Jurcă, Maria-Corneliu Postescu, Veronica Oşorheianu, Sebastian Bazilescu, Samson I. Bota, Lucian Dăncilă, Ironim Munteanu, Vasile Grozav, Ştefan Dinică, Dumitru Mălin, Ioan Hănţulescu, Ion Buzaşi, Virgil Todeasă, dar şi alţii vor veni în faţa publicului.
Târgul de carte „Alba Transilvana” se adresează şi copiilor. Astfel că, în cadrul acestuia va fi amenajat un stand special dedicat lor, dar vor fi şi lansări de carte pentru copii, recitaluri şi alte surprize. Atracţia principală o va constitui Bibliobusul, ce va fi parcat şi va putea fi vizitat în faţa mall-ului. Ateliere creative, face painting cu Meda, personaje istorice dar şi o actriţă „cu ghiduşii” sunt doar câteva dintre „ingredientele” ce le vor oferi o atmosferă de poveste copiilor.
În finalul Târgului de Carte, dumincă, de la ora 18.00, la Sala Unirii va avea loc un recital de poezie susţinut de Dorel Vişan, iar de la ora 20.00, un concert extraordinar cu Ioan Gyuri Pascu.
Toţi cei care vor participa la Târgul de Carte Alba Transilvana vor avea ocazia să primească cărţi gratuite şi autografe din partea autorilor. De asemenea, unele dintre editurile prezente la târg au anunţat reduceri mari.
Evenimentul a fost prezentat miercuri, de către directoarea Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul unei conferinţe de presă. „Evenimentele vă vor ghida spre momente fierbinţi ale târgului de carte, momente în care veţi dori cu siguranţă să aflaţi din spusele autorilor ce au vrut să facă, ce au vrut să ne transmită, ş.a.m.d. Cărilţe sunt diverse, interesante, sunt pentru toate gusturile şi toţi cititorii noştri şi cei potenţiali pe care sperăm să-i atragem. Târgul de carte <Alba Transilvana> înseamnă zile întregi în care vedeta Alba Iuliei va fi cartea”.
Mai multe depre Târgul de Carte „Alba Transilvana” şi PROGRAMUL găsiţi AICI.
Târgul de Carte de la Alba Iulia se suprapune în mod fericit peste o altă manifestare literară de excepţie desfăşurată în judeţul nostru în perioada 9-11 mai, respectiv Festivalul Internaţional “Lucian Blaga” Sebeş – Lancrăm. Astfel că, mulţi participanţi la festival se vor bucura să ia parte la Târgul de Carte ce va avea loc la Alba Mall.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii