Rămâi conectat

Curier Județean

„Cartea” – vedeta Alba Iuliei timp de trei zile. 9 -11 Mai:Târgul „Alba Transilvana”, ediţia a VII-a. Peste 50 de edituri, 100 de lansări de carte şi recitaluri. PROGRAM

Publicat

în

Targul de Carte Alba TransilvanaÎn perioada 9-11 mai, municipiul Alba Iulia va găzdui pentru a şaptea oară Târgul de Carte “Alba Transilvana”, ceea ce înseamnă trei zile întregi în care „vedeta” oraşului va fi „Cartea”. Profesionişti ai cărţii, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari dar şi autori, critici literari şi traducători precum şi alţi actori cu aport important în universul cărţii şi al lecturii se vor întâlni în oraşul Marii Uniri pentru a celebra Cartea. Şi-au anunţat prezenţa peste 50 de edituri şi vor fi lansate peste 100 de cărţi şi reviste.

Activităţi interactive, dezbateri, lansările de carte, momente artistice, expoziţii, aceastea sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului care celebrează cultura la Alba Iulia. De asemenea, vor fi invitaţi speciali din partea Academiei Române, din Republica Moldova precum şi din străinătate, din ţări precum Serbia, Canada, Germania şi altele. Evenimentul se va desfăşura în holul centrului comercial Alba Mall şi în sala Ballroom.

În prologul târgului de carte, joi, 8 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii va avea loc o expoziţie internaţională de artă intitulată „Cartea ca obiect de artă”, iar de la ora 18.00, albaiulienii şi nu numai se vor putea întâlni cu istoricul şi criticul literar Alex Ştefănescu  cunoscut  din emisiunile „Tichia de mărgăritar” şi  „Un metru cub de cultură”)  în cadrul unei conferinţe intitulată „Cine mai are nevoie azi de literatură”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Targ de carte Alba Transilvana15Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc vineri, 9 mai,  ora 12.00, în Alba Mall, când  după cuvântul de bun venit al organizatorilor se va trece la vizitarea standurilor, prezentarea editurilor participante. În continuare, vineri vor avea loc o serie de lansări de carte în care personajul principal este „Lucian Blaga” – ediţii multilingve, anastatice, ediţii critice şi restituiri. „Ce aude Unicornul”, „Lucian Blaga – filosof al culturii”,  „Convergenţe metafizice în opera lui Lucian Blaga” sunt doar câteva dintre cărţile ce vor fi prezentate. De asemenea, va fi prezentată şi o colecţie de cărţi dedicate lui Ion Creangă: „În poveşti cu Ion Creangă” a lui Aurel Rău, „Limba scrierilor lui Ion Creangă” de Gavril Istrate, „Viaţa şi opera lui Ion Creangă” ce îl are autor pe Emil Precup”, dar şi altele.

Târgul va continua sâmbătă începând cu ora 10.30, cu Şcoala de Folk şi alte lansări de carte. Unul dintre principalele evenimente din această zi va fi lansarea, la ora 12.00,  a volumului „Mihai Eminescu, Poezii „, din Colecţia Opere fundamentale,  ce va fi prezentat de academicianul Eugen Simion.

Actorul şi poetul Dorel Vişan şi Ioan Gyuri Pascu, atât în calitate de autori dar şi pentru a încânta publicul cu reprezentanţii artistice, vor fi prezenţi la târgul de carte de la Alba Iulia. Ioan Gyuri Pascu va prezenta sâmbătă, începând cu ora 13.00, volumul „Purtătorul de cuvinte”, iar poetul Dorel Vişan îşi va lansa cartea „Psaumes”.

De asemenea, Daniel Cristea Enache,  poate cel mai reprezentativ critic de artă al tinerei generaţii va onora evenimentul în calitate de moderator a unei prezentări de carte şi  o dezbatere pe tema „Generaţia 60: discursul artistic şi discursul critic. neomodernismul”.

Ziua de duminică va fi dedicată scriitorilor albaiulieni. Sunt pregătite mai multe lansări şi prezentări de carte şi albume de artă, dar şi „Interferenţe culturale transilvănene”. Cornel Nistea, Aurel Pantea, Mircea Stâncel, Ion Mărgineanu, Victor Burde, Gheorghe Jurcă, Maria-Corneliu Postescu, Veronica Oşorheianu, Sebastian Bazilescu, Samson I. Bota, Lucian Dăncilă, Ironim Munteanu, Vasile Grozav, Ştefan Dinică, Dumitru Mălin, Ioan Hănţulescu, Ion Buzaşi, Virgil Todeasă, dar şi alţii vor veni în faţa publicului.

Bibliobus AlbaTârgul de carte „Alba Transilvana” se adresează şi copiilor. Astfel că, în cadrul acestuia va fi amenajat un stand special dedicat lor, dar vor fi şi  lansări de carte pentru copii, recitaluri şi alte surprize. Atracţia principală o va constitui Bibliobusul, ce va fi parcat şi va putea fi vizitat în faţa mall-ului. Ateliere creative, face painting cu Meda, personaje istorice dar şi o actriţă „cu ghiduşii” sunt doar câteva dintre „ingredientele” ce le vor oferi o atmosferă de poveste copiilor.

În finalul Târgului de Carte, dumincă, de la ora 18.00, la Sala Unirii va avea loc un recital de poezie susţinut de Dorel Vişan, iar de la ora 20.00, un concert extraordinar cu Ioan Gyuri Pascu.

Toţi cei care vor participa la Târgul de Carte Alba Transilvana vor  avea ocazia să primească cărţi gratuite şi autografe din partea autorilor. De asemenea, unele dintre editurile prezente la târg au anunţat reduceri mari.

Evenimentul a fost prezentat miercuri, de către directoarea Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul unei conferinţe de presă. „Evenimentele vă vor ghida spre momente fierbinţi ale târgului de carte, momente în care veţi dori cu siguranţă să aflaţi din spusele autorilor ce au vrut să facă, ce au vrut să ne transmită, ş.a.m.d. Cărilţe sunt diverse, interesante, sunt pentru toate gusturile şi toţi cititorii noştri şi cei potenţiali pe care sperăm să-i atragem. Târgul de carte <Alba Transilvana> înseamnă zile întregi în care vedeta Alba Iuliei va fi cartea”.

Mai multe depre Târgul de Carte „Alba Transilvana” şi PROGRAMUL găsiţi AICI.

Târgul de Carte de la Alba Iulia se suprapune în mod fericit peste o altă manifestare literară de excepţie desfăşurată în judeţul nostru în perioada 9-11 mai, respectiv Festivalul Internaţional “Lucian Blaga” Sebeş – Lancrăm. Astfel că, mulţi participanţi la festival se vor bucura să ia parte la Târgul de Carte ce va avea loc la Alba Mall.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Săptămâna prevenirii criminalității în Alba: Activitate a polițiștilor și elevilor pentru siguranța rutieră și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului

Publicat

în

FOTO| Săptămâna prevenirii criminalității în Alba: Activitate a polițiștilor și elevilor pentru siguranța rutieră și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului

Ultima zi din cadrul evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată creșterii siguranței rutiere și prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.

Polițiștii au susținut lecții de educație rutieră în unități de învățământ din tot județul, la care au luat parte atât preșcolari cât și elevi. Pe lângă lecțiile teoretice, au fost organizate lecții practice privind circulația pe drumurile publice, cu bicicleta, trotineta sau în calitate de pietoni.

Elit - Gustul Desăvârșit

De atenţie s-au bucurat şi bicicliştii, care au fost sfătuiți să poarte veste reflectorizante, pentru a fi cât mai vizibili în trafic dar și recomandarea de a respecta, în permanenţă, regulile privind circulaţia pe drumurile publice.

Polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, polițiștii de proximitate dar și cei de la posturile de poliție comunale au organizat acţiuni preventive în cadrul cărora cetăţenii au fost informaţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost informați în legătură cu mijloacele moderne de protecție și supraveghere ale scărilor de bloc, menite să sporească siguranța locuințelor.

Activitățile desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în cadrul Campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, care s-a derulat în perioada 22 – 27 mai au avut peste 4.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, femei, vârstnici, membri ai asociaţiilor de proprietari, etc).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare