DSP Alba atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză
Consumul de carne de porc este întâlnit în majoritatea caselor, în perioada sărbătorilor, iar pentru a atrage atenția asupra pericolului de îmbolnăvire, de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări și informații utile.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă exista și forme clinice de boala cu evoluție severa care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.
3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
In vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației :
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,
– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament
România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Floriile 2025. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2026, 2027. Obiceiuri, tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului