Festivalul Cetăților Dacice, 22-23 iunie, de la Cricău. Reconstituiri lupte daco-romane, cascadorii, concert Holograf
Astăzi, lângă Poarta Castrului Roman din Cetatea Alba Carolina, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate evenimentele ce se vor desfășura în acest weekend la Cricău – a VII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice, “principala manifestare de gen din România“, așa cum au subliniat organizatorii.
La întâlnirea cu presa au participat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Dan Popescu, directorul Serviciului Tehnic și de Turism din cadrul instituției, reprezentanții Muzeului Unirii și daci și romani din Gărzile cătora muzeul albaiulian le-a dat viață.
Acest festival reprezintă un produs turistic important pentru județul Alba și face parte dintr-o strategie amplă a administrației județene de promovare și punere în valoare a patrimoniului cultural local. Potrivit președintelui Ion Dumitrel, se are în vedere restaurarea Cetății dacice de la Căpâlna și punerea în valoare a tuturor celor 5 de astfel de cetăți din județul nostru.
Dan Popescu, coordonatorul principal în organizarea festivalului a declarat că sâmbătă și duminică vor fi doiă zile pline de evenimente și surprize deosebite, care nu merită pierdute de nimeni.
Pe lângă tradiționalele întrecerile între trupele dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori), reconstituirile luptelor daco-romane, cascadorii cu cai, concerul Holograf, spectacol cu foc cei care vor veni la eveniment vor avea parte de multe alte surprize.
Copii se vor putea distra într-o zonă special amenajată pentru ei. Aici vor putea desena/colora cărți cu daci și romani, vor putea confecționa păpuși dac și roman și vor putea participa la activități de olărit, sub coordonarea specialiștilor din cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia.
Cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din România vor avea loc cu participare de trupe din Italia, Polonia, Cluj, Zalău și Alba Iulia, unde se vor aduna peste 150 de daci și romani.
În program vor avea loc, de asemenea, un târg de meșteri, expoziții de machete cu specific daco-roman, tir cu arcul.
Ca în fiecare an, festivalul are un prezentator de notorietate. Acesta va fi, în 2013, Daniel Buzdugan, celebra voce de la Radio ZU.
Ediția de anul acesta îi va avea pe scenă pe membrii trupei Holograf, în deschiderea cărora vor conta formațiile Zadar, Bohemian Groove și Poarta 3. De asemenea, în ziua de sâmbătă vor avea loc ritualurile de aprindere a torțelor și a rugului lui Zamolxe, zeul dacilor, precum și dansul Nimfelor Dace.
Vineri seara, în 21 iunie, trupele de reenactment vor porni în marș din Alba Iulia spre Festivalul Cetăților Dacice. Se vor întâlni pe esplanada dintre cele două catedrale și vor fi conduse de garda pretoriană, sosită tocmai din Italia.
Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului. De pildă, anul acesta are loc la Cricău, ca urmare a câștigării ediției 2012 de către echipa Cricăului, la Cetatea de Baltă. Ca în fiecare an, se vor folosi arme reale iar întreaga competiție va fi comentată de Daniel Buzdugan.
Cricăul va deveni un uriaș câmp de luptă între daci și romani, în sensul că va avea loc cea mai amplă reconstituire de bătălii daco-romane din câte s-au văzut până acum în România. Vor intra în luptă daci și romani care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Italia și Polonia), precum Grvppo Storico Romano, Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului.
Miezul verii, în județul Alba, înseamnă istorie și spectacol. Între 22 și 23 iunie, la Cricău, va avea loc Festivalul Cetăților Dacice, un eveniment viu și divers, ajuns la ediția a VII-a, al cărui scop e promovarea patrimoniului dacic de pe cuprinsul județului Alba. Desfășurat pe durata a două zile, festivalul va conține întreceri dacice, cascadorii cu cai, concert Holograf și, mai ales, cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din România. În program vor avea loc, de asemenea, un târg de meșteri, expoziții de machete cu specific daco-roman, tir cu arcul și vor fi amenajate spații de joacă pentru copii și terase de vară. Ca în fiecare an, festivalul are un prezentator de notorietate. Acesta va fi, în 2013, Daniel Buzdugan, celebra voce de la Radio ZU.
Parada gărzilor romane. Vineri seara, în 21 iunie, trupele de reenactment vor porni în marș din Alba Iulia spre Festivalul Cetăților Dacice. Se vor întâlni pe esplanada dintre cele două catedrale și vor fi conduse de garda pretoriană, sosită tocmai din Italia.
Festivalul mai cuprinde: tir cu arcul, ateliere istorice interactive, paradă a motocicliștilor Apulum Bikers, spații de joacă pentru copii, terase, discotecă.
Evenimentul costă peste 200.000 de lei și este finanțat de către Consiliul Județean Alba.
PROGRAM: CRICĂU, 22-23 IUNIE 2013, EDIȚIA A VII-A
Sâmbătă, 22 iunie
Ora 16:00 Deschiderea Festivalului Cetăților Dacice. Târg de Meșteri Populari
Ora 17:00 Vernisajul expoziției „Războaiele Daco-Romane ilustrate în machete”
Film documentar Draco – Chipurile de Piatră
Ora 18:00 Demonstrații de lupte ale trupelor de reenactment: Grvppo Storico Romano, Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului
Ora 20:00 Concert Holograf. În deschidere: Zadar, Bohemian Groove, Poarta III
Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritualuri şi dansuri cu Nimfele Dace și trupele de reenactment
Duminică, 23 iunie
Prezentator: Daniel Buzdugan
Ora 15.00 Parada luptătorilor și demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment
Ora 15:30 Întrecerile Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
Ora 17:00 Demonstraţii de lupte: Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV
Ora 17:30 Întrecerile dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
Ora 18:30 Cascadorii ecvestre cu: Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu, Lucian Forda
Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare
Ora 20:00 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa
Formația de dansuri și soliști populari „Dor Cricăuan”
Prezintă: Daniela Floroian
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii