95 de monede din aur dacice descoperite într-o vizuină de vulpe! Cazul este cercetat de Poliţie şi preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia
De necrezut! 95 de monede dacice din aur puse într-un bidon de plastic au fost descoperite într-o vizuină de vulpe. Deşi acestea au fost găsite într-un sat din judeţul Hunedoara, cazul este cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba. Monedele au fost duse de către un cetăţean din satul Ocolişu Mic la primăria din comuna Orăştioara de Sus, iar potrivit acestuia găsitorii acestei comori dacice ar fi trei copii aflaţi la joacă. Din primele informaţii reiese că ar putea fi vorba de şi mai multe monede. Poliţia a început o anchetă.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr, spune că cercetările în acest caz au fost începute înainte de momentul găsirii kosonilor: „Se fac cercetări într-un caz de braconaj arheologic, verificări începute încă dinaintea momentului la care s-au găsit monedele. Mai multe informaţii nu putem oferi, deocamdată”.
Primarul din Orăştioara de Sus povesteşte ce i-a spus omul care a prezentat monedele la primărie:
“Ieri la ora 11.00, la sediul primăriei s-a prezentat un localnic din satul Ocolişu Mic cu 95 de monede dacice galbene de tip Koson. Omul ne-a povestit că monedele au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe, iar găsitori au fost trei copii care se întorceau de la joacă. Zona cu viziuni de vulpe este situată între satele Ocolişu Mic şi Ludeştii de Jos. Din ce am înţeles eu, cei trei copii au împărţit monedele şi le-au spus apoi părinţilor. Mama unuia dintre copii s-a prezentat apoi la cetăţeanul care a venit cu ele la noi spunându-i acestuia că nu are ce să facă cu ele, iar dacă nu le ia să le predea autorităţilor, ea le aruncă. Întâmplarea a făcut ca la momentul în care a venit cetăţeanul cu cele 95 de monede, în primărie să se afle cu treabă şi un angajat al postului local de poliţie”, povesteşte primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşesc.
Conform acestuia poliţiştii au început încă de ieri o anchetă iar numărul monedelor ar putea să fie şi mai mare, după ce se va discuta şi cu familia celui de-al treilea băiat din grupul găsitorilor.
O poveste lungă şi sinuoasă
În ultimii 10 ani, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a întocmit nu mai puţin de cinci dosare penale ce au ca punct comun infracţiunile de căutare, găsire şi traficare ilegală a unor bunuri de patrimoniu valoroase (brăţări dacice, monezi din aur şi din argint, scuturi şi alte artefacte). 35 de persoane au fost inculpate până acum în aceste dosare. Patru dintre cauze se află deja pe rolul instanţelor de judecată în diferite faze procesuale.
Căutările de aur în Munţii Orăştiei au început încă din secolul XlX dar „febra aurului” ce a cuprins atunci întrega zonă a fost temperată de stăpânirea austro-ungară prin trimiterea de trupe ale armatei imperiale în zonă. Fenomenul a reapărut după Revoluţie. Încă de la începutul anilor ’90 se vorbea în zonă de sute sau chiar mii de kosoni găsiţi în arealul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Primul dosar penal pe această temă a apărut în 2004, când un grup de 13 persoane erau acuzate că ar fi găsit şi traficat ilegal 15 brăţări dacice din aur cu greutăţi cuprinse între 800 de grame şi 1,7 kilograme. Ancheta s-a extins şi s-a soldat cu încă patru dosare penale. Se vorbeşte acum despre un total de cel puţin 24 de brăţări dacice sustrase de căutători din Munţii Orăştiei. În ultimii ani, în timp ce procurorii trimiteau în faţa judecătorilor zeci de inculpaţi, fenomenul braconajului arheologic din Munţii Orăştiei nu s-a diminuat, în zonă continuând să apară gropi săpate cel mai probabil de către indivizi cuprinşi şi ei de febra aurului dacic.
Până acum au fost recuperate 13 brăţări dacice din aur, peste 400 de monede din aur şi argint şi 14 podoabe dacice din aur.
În cazul kosonilor descoperiţi duminică seara pe raza comunei Orăştioara de Sus se vorbeşte despre aproximativ 150 de piese. Pe piaţa neagră, un singur Koson se vinde cu sume cuprinse între 400 şi 600 de euro.
Sursa:evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana