Rămâi conectat

Ştirea zilei

81.000 de lei plătiți ”din mână” de un medic de familie din Alba, pierduți între Finanțe și Casa de Pensii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

81.000 de lei plătiți ”din mână” de un medic de familie din Alba, pierduți între Finanțe și Casa de Pensii • ”Mă pensionez la toamnă și banii plătiți în ultimii 3 ani nu se regăsesc încă la calculul pensiei” • Cu o situație similară par să se confrunte și alți medici de familie din Alba și din țară care au desfășurat activități pe PFA-uri și și-au plătit contribuțiile individual

Medicii de familie care au activat ca persoane fizice autorizate și care au optat să-și plătească din mână contribuțiile la stat în ultimii trei ani se confruntă cu o situație neplăcută și nedreaptă: sumele nu se regăsesc în tabelele de cotizații de la Casa de Pensii Alba și nu intră în calculul pensiei. Deocamdată!

Situația ne-a fost semnalată la redacție de o doamnă doctor de familie din zona Munților Apuseni, aflată în pragul pensionării, și care de mai bine de doi ani spune că bate aproape lunar drumul până la Casa de Pensii ca să se intereseze de dosar. Se pare că cu o situație similară se confruntă și alți medici de familie din Alba care au desfășurat activități pe PFA-uri și și-au plătit ”din mână” contribuțiile.

”Mi se spune același lucru, și anume că nu au fost virați banii pe care i-am plătit la Finanțe către Casa de Pensii. Nici măcar un leu de mai bine de doi ani încoace. După ce s-a schimbat legea, din 2016, ca medic de familie persoană fizică autorizată am optat să-mi acopăr din mână diferența de contribuție astfel încât să existe o continuitate, să se mențină același nivel de contribuție și să nu se producă o diminuare a pensiei. Iar sumele nu sunt unele de neglijat.

În 2016 am achitat la Finanțe în total 33.000 de lei, în 2017 la fel, 33.000 de lei, iar în 2018 – 15.000 de lei pentru câteva luni, pentru că apoi m-am angajat și contribuțiile au început să fie plătite de către angajator. În situația mea am înțeles că sunt mai mulți medici de familie care au lucrat pe PFA. Îngrijorarea mea crește văzând cu ochii, mai ales că în toamnă împlinesc vârsta de pensionare și aș vrea să mă retrag din activitate și să fiu pusă în drepturi.

Nu mi se pare corect ca mie, persoană bună platnică și de bună credință, să mi se creeze un asemenea stres și să fiu pusă pe drumuri ca să demonstrez că am achitat aceste sume. În condițiile acestea, mă gândesc că mai bine țineam banii și acum eram bogată”, a explicat medicul. Doar că, spun cei de la Casa de Pensii Alba, ”buba” nu este la ei, ci la ANAF, care, din nu se știe ce sincopă, neputință sau neștiință de ordin tehnic, nu a reușit, din 2016 încoace, să transmită situațiile actualizate către casele de pensii și, astfel, nu au putut fi operate recalculările. Deci situația este una generalizată la nivel de țară și se așteaptă cât de curând o reglementare între ANAF și Casa Națională de Pensii.

”Din păcate problema reclamată de doamna doctor nu ține de noi. Suntem la curent cu situația și angajații Casei de Pensii Alba i-au explicat doamnei doctor cum stau lucrurile. Din păcate cei de la ANAF nu au transmis către noi datele actualizate, astfel ca noi să procesăm modificările care se impun. Ce a ținut de noi am făcut, și anume am semnalat mai departe, la Casa Națională de Pensii. Sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să se regleze la nivelul instituțiilor centrale, și anume Casa Națională de Pensii și ANAF. Sigur se va rezolva în curând”, a dat asigurări Alexandru Retegan, director general al Casei de Pensii Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Un tânăr din Cugir, printre victimele carnagiului de la Geoagiu: Toate victimele aveau până în 24 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr din Cugir, printre victimele carnagiului de la Geoagiu: Toate victimele aveau până în 24 de ani Un tânăr din Cugir se numără printre victimele carnagiului de la Geoagiu Toate victimele aveau până în 24 de ani. În urma accidentului mortal de la Geoagiu au rezultat cinci victime cu vârstele de 22 de ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea