8 iunie: Ziua Mondială a Oceanelor. Cum a fost instituită aceasta zi și cum pot fi protejate oceanele
Anual, la data de 8 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Oceanelor, care a fost instituită în anul 1922, de către Organizația Națiunilor Unite, în cadrul summit-ului de mediu dea Rio de Janeiro.
O zi pentru protejarea întinderilor de apă care fac ca planeta noastră să fie „albastră”, o zi care sărbătorește resursele pământului și să funcționeze pentru un viitor mai bun.
Viața a început în ocean și fără oceane s-ar putea încheia.
Pentru că marea înseamnă viață și nu numai datorită biodiversității enorme care o locuiește, ci și pentru că oceanele reglează climatul, oferă susținere, hrană și muncă la 800 de milioane de oameni în fiecare an și produc cea mai mare parte a oxigenului pe care îl respirăm. (aproximativ 70%, practic una din cinci respirații).
Cu toate acestea, conștientizarea importanței pe care oceanele o au pentru viața noastră pare a fi întunecată de o exploatare nediscriminată a acestor resurse prețioase și de o indiferență care face să fie vărsate între 8 și 10 milioane de tone de gunoi în fiecare an.
Dintre aceste deșeuri, majoritatea sunt fabricate din plastic, care nu numai că se împart în microplastic invizibil care poluează iremediabil oceanele, dar provoacă moartea păsărilor și mamiferelor marine.
Scopul Zilei Oceanelor este de a preveni poluarea din plastic dezvoltând soluții care duc la un ocean sănătos și nepoluat.
Trist de celebre, în contrast cu imaginea apelor limpezi și cristaline, pe care ne place să le vedem când ne imaginăm marea, sunt fotografiile brutale ale Marei Insule de Gunoaie din Pacific sau „Great Pacific garbage patch”. Este o aglomerare plutitoare de gunoi produsă de curenți, care a concentrat o cantitate nesfârșită de deșeuri la jumătatea distanței dintre California și Hawaii.
Dar totul nu se pierde, pentru că există multe inițiative globale care dovedesc o conștientizare colectivă, un angajament serios și constant pentru protejarea oceanelor: schimbarea și îmbunătățirea sunt de fapt posibile.
În primul rând prin reducerea deșeurilor, limitarea consumului de CO2, responsabil pentru încălzirea globală și aciditatea mărilor, în detrimentul unor specii precum coralii. În plus, prin crearea de arii marine protejate, rezervațiile naturale protejate de impactul uman, acolo unde biodiversitatea prosperă.
Concentrarea pe pescuitul durabil înseamnă și protejarea oceanelor, lupta împotriva pescuitului ilegal și fără supraexploatarea stocurilor de pește.
Sursa: regina.eu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 mai – Ziua internaţională a diversităţii biologice La data de 22 mai se marchează în fiecare an Ziua internaţională a diversităţii biologice. Ziua a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite și are menirea de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de […]
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, sărbătoriți pe 21 mai
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, sărbătoriți pe 21 mai Unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, Sfinții Împărați Constantin și Elena, sunt sărbătoriți în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 21 mai. Deși sunt mulți cei care le poartă numele și […]
21 mai – Ziua Mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare
21 mai – Ziua Mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare În fiecare an, la data de 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial […]