Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 septembrie | Ziua internațională a citirii cărților: Care sunt beneficiile lecturii

Bera Larisa

Publicat

în

6 septembrie | Ziua internațională a citirii cărților: Care sunt beneficiile lecturii

Marcată în fiecare an la 6 septembrie, Ziua mondială a citirii cărților, cunoscută, de asemenea, și sub numele de Ziua Internațională pentru alfabetizare, a fost inițiată la Conferința mondială a miniștrilor educației privind eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8 – 19 septembrie 1965.

La 17 noiembrie 1965, ziua de 6 septembrie a fost declarată de UNESCO Ziua internațională a cititului cărților. Obiectivul urmărit de către ONU e de a evidenția importanța alfabetizării și educării societății, potrivit InfoCons.

Citește și: Calendar ortodox SEPTEMBRIE 2024: Naşterea Maicii Domnului şi Înălţarea Sfintei Cruci, cele mai importante sărbători ale lunii

Beneficiile cititului pentru copii și adulți

1. Cititul te stimulează mintal și îți prelungește viața

Studiile arată că menținerea creierului cât mai activ poate încetini progresia demenței sau a bolii Alzheimer. Ca orice alt mușchi din corp, și creierul are nevoie de antrenament pentru a rămâne puternic și sănătos. Cititul cărților te ajută să îți păstrezi creierul într-o stare mai bună de funcționare și, potrivit unor cercetări recente, te ajută și să trăiești mai mult.

2. Cărțile de literatură reduc stresul

Indiferent cât de stresat ai fi din cauza serviciului, a relațiilor personale sau a altor motive, să te scufunzi într-o carte captivantă de literatură te face să uiți de toate problemele. Un roman bine scris atenuează tensiunile mentale și te ajută să te relaxezi, transportându-te într-o altă lume. Genul de roman este la latitudinea fiecăruia: sunt persoane care se relaxează citind cărți polițiste, altele care preferă comediile romantice sau aventurile SF. Pe piață există atât de multe opțiuni și atât de multe recomandări din partea criticilor și a cititorilor, încât e imposibil să nu găsești lecturi pe gustul tău, care să aibă un impact pozitiv asupra vieții tale.

3. Cărțile teoretice și practice îmbogățesc cunoașterea

Când citim ceva, putem reține informații utile la modul practic, care ne pot ajuta la serviciu, acasă sau în relațiile cu cei din jur. Există cărți informative pe orice subiect, de la cum să fii mai eficient la muncă și cum să-ți dezvolți diverse abilități (învățarea unor programe de calculator, de exemplu, sau cum să vorbești eficient în public) până la ghiduri practice despre cum să fii mai sănătos, cum să construiești diverse obiecte sau cum să relaționezi mai bine cu cei din jur

4. Cititul extinde vocabularul

Cu toții avem momente în care parcă nu ne găsim cuvintele să exprimăm clar ceea ce ne dorim sau ce avem nevoie de la alții. Dar o persoană pentru care cititul este o activitate frecventă are mai multe cuvinte în vocabular, își poate structura mai bine ideile și se poate exprima cu o mai mare ușurință, în așa fel încât să se facă mai bine înțeleasă. Beneficiile cititului se extind și mai departe: lectura te ajută și când înveți o limbă străină, pentru că vei plasa mai ușor cuvintele învățate într-un context.

5. Lecturile frecvente îmbunătățesc memoria

Când citești un roman, trebuie să ții minte tot felul de personaje și de întâmplări. Fiecare lucru pe care îl ții minte creează sinapse noi (căi neuronale) și le întărește pe cele deja existente, ceea ce contribuie la o mai bună memorie de scurtă durată și la stabilizarea modificărilor de dispoziție.

6. Cititul îți formează o gândire analitică

Nimeni nu se naște învățat, însă cititul e de ajutor la formarea unei gândiri critice și analitice. Persoanele care au frecvent lecturi din diverse domenii își dezvoltă o gândire de sine stătătoare, văd mai clar imaginea generală, sunt mai greu de manipulat și de influențat în direcții greșite și iau decizii în cunoștință de cauză.

7. Dacă citești des, îți sporești capacitatea de concentrare

Statul pe rețelele sociale, unde trecem rapid de la o informație la alta și de la o poză la alta, în timp ce mai trimitem un e-mail pentru serviciu sau mai discutăm cu cineva pe chat ne reduce tuturor capacitatea de concentrare și ne face mai nerăbdători și mai puțin productivi. Cititul cărților, însă, ne învață să fim mai atenți și să ne concentrăm mai mult timp pe un singur lucru, pentru a absorbi detaliile de finețe.

8. Când ești un bun cititor, ești și un bun scriitor

Sigur, nu toată lumea care citește e capabilă să scrie romane senzaționale, de exemplu, și nici nu e nevoie. Însă, dacă citești mult, o să observi în timp că dezvolți și o mai bună exprimare în scris, fie că e vorba de mesajele sau prezentările asociate cu serviciul, fie că e vorba de e-mail-urile personale.

9. Lectura are un efect calmant

E adevărat că dacă citești un roman cu crime sângeroase sau unul în care personajele trec prin drame copleșitoare, nu ai mari șanse să te liniștești. Însă, pentru când simți nevoia să te calmezi, o carte amuzantă sau în care se povestesc amintiri plăcute poate fi exact ce ai nevoie.

10. Cititul este o distracție ieftină

Deși multe cărți nou-apărute pot avea prețuri mari, nu e nevoie să-ți iei mereu cele mai recente titluri. Urmărește site-urile editurilor pentru a afla când oferă discount-uri, fii prezent la târgurile de carte, unde reducerile de preț sunt substanțiale pentru multe titluri și cercetează și bibliotecile online, unde poți citi gratuit o mulțime de cărți. În plus, poți împrumuta de la rude sau de la prieteni cărți despre care să povestiți apoi împreună.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste 2025. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE 2025 • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce bucurie […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

FELICITĂRI de Paște fericit 2025. Modele de MESAJE, URĂRI și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Paști

Ziarul Unirea

Publicat

în

FELICITĂRI de Paște. Modele de MESAJE de Paște 2025. URĂRI de Paște fericit și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Paști Paştele este o sărbătoare care se petreace în familie sau alături de cei dragi; se cionesc ouă roşii şi se mănâncă preparate din miel, cozonac şi pască. În cazul în […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2025. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE FERICIT ORTODOX 2025 • MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE ziarulunirea.ro vă oferă o colecție a celor mai frumoase urări și felicitări de Învierea Domnului: MESAJE DE PASTE Învierea Domnului să-ți umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase și inima de iubire! […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea