4 mai – Ziua Internațională a Pompierilor. “Cine salvează o viață salvează o lume întreagă!”
4 mai – Ziua Internațională a Pompierilor. “Curaj și devotament”, “Cu viața mea apăr viața” și “Cine salvează o viață salvează o lume întreagă” sunt devizele care definesc “POMPIERII”, devize care unesc sufletele generoase și modelează caractere.
„Rolul unui pompier astăzi, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, este sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman – focul – indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim ” a spus locotenentul pompier JJ Edmondson și creatorul Zilei Internaționale a Pompierilor.
Pompierii își dedică viața protejării vieții și a proprietății. Uneori această dăruire ia forma a nenumărate ore de voluntariat sau a mulți ani de carieră. În toate cazurile, acesta riscă să sacrifice ultima dată viața unui pompier. În toate situațiile, riscul, ultimul sacrificiul este viața pompierului.
Ziua Internațională a Pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului.
Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți.
Purtând panglica albastră cu roșu ne arătăm recunoștința față de pompierii de pretutindeni.
Culorile panglicii simbolizează cele două elemete cu care lucrează pompierii: roșu pentru foc și albastru pentru apă. Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute pe plan internațional ca reprezentând serviciul de urgență.
Primii pompieri profesioniști au trăit în Egiptul Antic, dar ei lucrau pentru companiile private care furnizau servicii numai celor care și le puteau permite. Mai târziu, în Roma Antică, Ceasar Augustus a revoluționat lupta împotriva incendiilor apelând la crearea unui gardian de foc, numit Vigile, care era instruit, plătit și echipat de stat.
Ziua pompierilor a fost creată în 1999, după ce 5 pompieri au murit tragic în timpul unui incendiu în Australia, când direcția vântului s-a schimbat brusc și pompierii au fost înghițiți de flăcări.
Este sărbătorită pe 4 mai pentru că este ziua Sfântului Florian, considerat unul dintre primii pompieri comandanți ai unui batalion, un salvator al multor vieți și patronul pompierilor.
În România, Ziua Naţională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie. Două zile mai tîrziu, pe 15 septembrie, pompierii prăznuiesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956, și avînd Sfintele Moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara
Curajul defineşte pompierii de pretutindeni, indiferent de însemnele pe care le poartă, de zona de competenţă, de specialitatea pe care o au sau de limba pe care o vorbesc.
Onoarea, devotamentul, dedicarea şi spiritul de sacrificiu, în slujba semenilor, din toată inima, sunt elementele care leagă pompierii din toată lumea.
LA MULŢI ANI TUTUROR POMPIERILOR!
Sursa foto: facebook ISU ALBA
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată