Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

4 aprilie: Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În fiecare an, la 4 aprilie este marcată Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 8 decembrie 2005, prin Rezoluţia 60/97, potrivit http://www.un.org.

”Pacea fără o acţiune la adresa minelor este o pace incompletă. Cer tuturor statelor membre să aibă această chestiune pe agenda lor internaţională când negociază pacea, când caută să prevină violenţa în timpul conflictelor şi când desfăşoară răspunsuri umanitare în zonele de război” este mesajul secretarului general al ONU Antonio Guterres privind însemnătatea Zilei internaţionale de conştientizare a pericolului reprezentat de minele antipersonal.

În 1997 a fost deschisă pentru semnare Convenţia privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, cunoscută drept Convenţia pentru interzicerea minelor antipersonal, iar până în prezent 156 de state ONU au ratificat sau au aderat la acest document.

Potrivit http://www.un.org, la nivel internaţional peste 41 de milioane de mine antipersonal au fost distruse.

În decembrie 2008 a fost deschisă spre semnare Convenţia privind muniţiile cu dispersie, care în prezent a fost semnată de 98 de state şi ratificată de 14 state.

În domeniul acţiunii minelor antipersonal ONU are un instrument specific de acţiune intitulat Echipa ONU de Acţiune împotriva Minelor (UNMAS), formată din 14 departamente, agenţii, fonduri şi programe, printre care se află Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Biroul pentru Afaceri Juridice şi Institutul ONU pentru cercetarea dezarmării.

România este stat parte la acordurile internaţionale în domeniu, manifestându-se activ în cadrul procesului de aplicare a Convenţiei de la Ottawa (pe care a ratificat-o la 13 noiembrie 2000) prin exercitarea mandatelor de coraportor şi copreşedinte al Comitetului permanent pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal în perioada septembrie 2001 – septembrie 2003. România a finalizat procesul de distrugere a stocurilor de mine antipersonal în martie 2004, cu peste un an în avans faţă de termenul prevăzut prin Convenţie, respectiv mai 2005.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea