300 de agricultori din Alba afectați de seceta pedologică, despăgubiți cu 1.200.000 lei: Unde pot depune fermierii cereri
300 de agricultori din Alba afectați de seceta pedologică, despăgubiți cu 1.200.000 lei: Unde pot depune fermierii cereri
Plățile pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 1.200.000 lei, sunt finalizate. Doina Vasiu, director DAJ Alba, a informat pe prefectul Nicolae Albu cu privire la faptul că în județul Alba sunt 300 de utilizatori de terenuri cu destinație agricolă care au fost despăgubiți cu suma totală 1.200.000 lei, pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, în suprafață de 6914,08 hectare, afectate de seceta pedologică.
Precizăm faptul că utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august, inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole.
În baza înştiinţărilor menționate anterior, comitetul local pentru situaţii de urgenţă întocmeşte un raport operativ cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înştiinţărilor, pe care îl transmite în termen de maximum 24 de ore de la întocmire către Centrul operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă judeţean şi către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ.
În termen de maximum 24 de ore de la primirea rapoartelor operative, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ întocmeşte centralizatorul rapoartelor operative cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe care îl înaintează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Prefectul, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, numeşte, prin ordin, comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.
Din cadrul comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole fac parte reprezentanţi desemnaţi din cadrul administraţiei publice locale, un reprezentant al centrului judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi un reprezentant al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene.
Comisiile întocmesc procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea şi centralizarea datelor conţinute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi evaluarea acestora.
Procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 30 noiembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole, şi se comunică prin grija secretariatelor comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole comitetului local pentru situaţii de urgenţă, iar după semnarea de către preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor şi producătorului agricol.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă înregistrează procesele-verbale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole şi le înaintează comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă înaintează procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole către Grupul de suport tehnic, în vederea întocmirii rapoartelor de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică. Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv, pentru culturile înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 decembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole, şi se comunică Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Promovarea şi finanţarea acţiunilor şi măsurilor urgente de intervenţie în vederea înlăturării efectelor manifestării fenomenului de secetă pedologică vor avea la bază procesele-verbale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Muniție rămasă neexplodată în Poiana cu Goruni de la Vinerea: Cartuș de calibrul 14,5 milimetri din Al Doilea Război Mondial preluat de echipa pirotehnică a ISU Alba
Muniție rămasă neexplodată în Poiana cu Goruni de la Vinerea: Cartuș de calibrul 14,5 milimetri din Al Doilea Război Mondial preluat de echipa pirotehnică a ISU Alba Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit, duminică, 13 iulie 2025, pentru asanarea muniției rămasă neexplodată în localitatea Vinerea, zona Poiana cu Goruni. Citește și: UPDATE FOTO […]
FOTO | Mircea Trifan, numit cu contract de mandat pentru 4 ani în funcția de director general la UM Cugir
Mircea Trifan, numit cu contract de mandat pentru 4 ani în funcția de director general la UM Cugir Liderul organizației PSD Cugir, Mircea Trifan, a fost numit, prin contract de mandat, în funcția de director general al Uzinei Mecanice Cugir pe o perioadă de 4 ani. Citește și: 12 oferte pentru contractul de 45 de […]
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război”
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război” Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Uzina Mecanică Cugir SA a aprobat, în 20 iunie 2025, majorarea capitalului social al societății cu 100 de milioane de lei. […]