30 de ani de la trecerea la cele veșnice a pustnicului Ioan David, din Plai județul Alba: „I s-a arătat de trei ori Maica Domnului”
30 de ani de la trecerea la cele veșnice a pustnicului Ioan David, din Plai județul Alba: „I s-a arătat de trei ori Maica Domnului”
Marți, 7 ianuarie 2025, s-au împlinit 30 de ani de la trecerea în veșnicie a pustnicului Ioan David. Viețuirea sa ascetică este strâns legată de Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia și așezământul monahal de la Strungari.
Citește și: Viaţa sfântă a pustnicului Ioan David de lângă satul Strungari: „Postea foarte mult și pot să spun că era un om al Lui Dumnezeu, un trăitor”
Ioan David s-a născut la data de 15 februarie 1920, în cătunul Plai, de lângă satul Strungari (jud. Alba), într-o familie nevoiașă. Încă din tinerețe, a primit din darurile povățuitorilor Simion și Varsanufie, ostenindu-se necontenit cu rugăciunea, citirea Psaltirii și lucrarea virtuților.
Datorită viețuirii sale sfinte, acesta era cercetat de către mulți credincioși și chiar ucenici apropiați ai părintelui Varsanufie. Însă, pustnicul Ioan primea rar pe cineva, considerându-se nevrednic de o asemenea slujire.
Numeroase persoane au mărturisit faptul că binecredinciosul Ioan cunoștea sufletele și gândurile oamenilor, chiar și ale acelora pe care nu i-a văzut sau cunoscut vreodată. În ultimii ani ai vieții, l-a avut ca duhovnic pe unul dintre părinții de la Mănăstirea Afteia, care a confirmat în repetate rânduri acest dar al fratelui Ioan David.
De asemenea, o mărturie prețioasă a acestui fapt este cea oferită de maica Ierusalima Ghibu, de la Mănăstirea Râmeț, care a relatat despre prețioasele convorbiri cu pustnicul Ioan pe marginea a numeroase probleme.
Demne de remarcat sunt momentele în care fratele Ioan a cunoscut în duh data trecerii din această viață a părintelui Dometie Manolache și a părintelui Paisie Olaru. Deși nu era monah, pustnicul Ioan a fost privit ca un om al rugăciunii și al tainei.
Pe de altă parte, unii îl concepeau ca pe un vrăjitor. Duminica, pleca la Sfânta Liturghie, iar oile sale rămâneau singure la pășune, fără a fi vreodată atacate de vreun animal sălbatic.
Totodată, din mărturiile ucenicilor apropiați, i s-a arătat de trei ori Maica Domnului, fiind dăruit de Domnul cu multă înțelepciune în timpul nevoințelor sale.
Din evlavie față de viețuirea sa sfântă, atât la Mănăstirea Afteia, cât și la biserica așezământului monahal de la Strungari, s-a dorit reprezentarea sa în frescă alături de sfinți.
A trecut la cele veșnice pe 7 ianuarie 1995, în urma unei îndelungate suferințe pe care și-a prevestit-o. Pustnicul Ioan David fost îngropat lângă chilia de la Strungari, după cum i-a fost dorința. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.
Șapte citate duhovnicești ale pustnicului Ioan David
- Să fii convins că la ce nu poți ajunge prin iubire, nu vei ajunge niciodată prin asprime și strășnicie.
- Vai, Doamne! Nevoință, efort, am văzut, dar dragoste nu prea!
- Cea mai mare teologie este să-L cunoști pe Dumnezeu și să stai de vorbă cu El, nu să vorbești despre Dumnezeu din ce-ai învățat.
- Cuvântul „prieten” înseamnă ca cineva să-și pună sufletul pentru tine, să moară pentru tine.
- Călugărul care nu-și stăpânește limba lui în vremea mâniei, nici patimile nu le va putea stăpâni unul ca acesta.
- Caută-L pe Dumnezeu!
- Nu mai număra metaniile, fă acolo câte poți și după ce nu mai poți, mai fă încă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
15 ianuarie 2025 | Diversități Culturale la Aiud. Expoziție de artă românească la Galeriile „Inter-Art”, cu prilejul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale: Participă 50 de artiști români. PROGRAM
15 ianuarie 2025 | Diversități Culturale la Aiud. Expoziție de artă românească la Galeriile „Inter-Art”, cu prilejul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale: Participă 50 de artiști români. PROGRAM În data de 15 ianuarie 2025, cu prilejul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale are loc ediţia a XXXV-a a evenimentului Ceasul de taină al poeziei: Mihai Eminescu. Cu această […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 3 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an