Rămâi conectat

Curier Județean

29 iulie 2024 | ZIUA Imnului Național al României, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonial organizat în Piața Tricolorului. PROGRAM

Bera Larisa

Publicat

în

29 iulie 2024 | ZIUA Imnului Național al României, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonial organizat în Piața Tricolorului. PROGRAM

Luni, 29 iulie 2024, Ziua Imnului Național al României va fi sărbătorită cu un ceremonial special organizat de Prefectura Alba, în Piața Tricolorului din Alba Iulia. Evenimentul va începe la ora 09.50.

Citește și: 29 iulie: Ziua Imnului Național. Istoria celor șase imnuri, de la constituirea statului român modern

Programul activităţilor cuprinde prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv, urmat de alocuțiune referitoare la simbolistica versurilor Imnului național al României, scurt istoric și semnificații.

Programul va continua cu oficierea serviciului religios și intonarea Imnului Național al României.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Membri ai Senatului României din județul Alba, Membri ai Camerei Deputaților din județul Alba,  Membri ai Parlamentului European din județul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba, Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Gemina”, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala ”Avram Iancu”, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația ”21 Decembrie 1989” Alba Iulia, Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România filiala Alba Iulia, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice și reprezentanți mass-media.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României — ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

1 iulie – 30 decembrie 2024 | „Teatrul – cuvânt,artă, joc”: Noul proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie – 30 decembrie 2024 | „Teatrul – cuvânt,artă, joc”: Noul proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia În perioada 1 iulie – 30 decembrie 2024, Grupul Skepsis implementează proiectul ”Teatrul – cuvânt, artă, joc” – un nou proiect cultural care urmărește promovarea artei dramatice în rândul elevilor din Alba Iulia, finanțat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea