27 iunie – Ziua Mondială a Pescuitului. Curiozităţi despre acest sport
27 iunie – Ziua Mondială a Pescuitului. Curiozităţi despre acest sport
În fiecare an, la 27 iunie, este marcată ziua mondială a pescuitului. Iniţiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în 1984, la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului găzuduită de Roma.
Momentul este un prilej pentru dezbateri despre pescuitul responsabil. Peştele şi alte vietăţi marine au fost hrană sănătoasă pentru om din vremuri străvechi.
Cu timpul, pescuitul a devenit o industrie de care economiile multor ţări depind. Vânate excesiv, însă, unele specii marine au ajuns pe cale de dispariţie.
În numeroase ţări, la această dată, se organizează concursuri de pescuit, un hobby care este practicat – în ultimii ani – de tot mai multe femei.
Curiozităţi despre acest sport
Locuitorii unor țări din Africa merg la pescuit cu o lopată, cu ajutorul căreia ei scot din nămol peștii protopter. În timpul secetei, acești pești se îngroapă în noroi pentru a supraviețui. Chiar dacă noroiul se usucă, ei încă mai rămân în viață.
În Noua Guinee peștii sunt prinși cu ajutorul unei plase realizate din pânză de păianjen.
Cel mai mare sturion prins vreo dată cântărea 212 kilograme. El a fost capturat de niște pescari din California în anul 1983.
Cel mai mare pește prins vreo dată cu ajutorul unei undițe a fost un rechin alb de 5 metri lungime, care cântărea 1,2 tone. El a fost prins în anul 1959 pe coasta Australiei de sud.
În Japonia a existat o modalitate neobișnuită de a prinde pești cu ajutorul păsării cormoran. Păsările prindeau peștele, însă când aveau de gând să le înghită ele erau oprite de o zgardă specială.
Cel mai interesant lucru la pescuitul sportiv este că tot peștele este aruncat înapoi în apă. Există două tipuri de pescuit, cel sportiv și cel comercial.
Există 21 de milioane de pescari în întreaga lume și aproximativ 200 de milioane de oameni care depind de pescuit pentru a supraviețui.
Industria pescuitului ajunge la 124 de miliarde de dolari în fiecare an, pentru a produce pește în valoare de 70 de miliarde de dolari. Deloc profitabil!
În jur de 24 de mii de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor produse la pescuit. Cele mai mari consumatoare de pește din lume sunt India și Statele Unite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie Ministerul muncii va elabora un proiect prin care românii cu venituri și cu pensie mică să primească un ajutor pentru plata facturilor la energie. Plafonarea prețului la energie urmează să fie ridicat la 1 iulie. Ministrul Burduja a anunțat că […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]