Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată, potrivit site-ului www.mapn.ro.

În 1919, s-a constituit ”Serviciul Contencios”, un departament separat, inclus în rândul ”serviciilor generale pentru nevoile întregii armate”, prin Decretul-lege nr. 1579 din 18 aprilie, pe baza căruia regele a semnat, la 25 aprilie 1919, Decretul-lege nr. 1625, referitor la organizarea şi funcţionarea acestui serviciu. Acest decret-lege a fost ratificat prin Legea nr. 1151 din 26 martie 1924. În 1929, ca urmare a reorganizării ministerelor, Serviciul Contencios al Ministerului Armatei a trecut în rândul organelor tehnice şi administrative ale acestuia. În 1939, prin Legea pentru organizarea şi funcţionarea M.Ap.N., Serviciul Contencios s-a transformat în Direcţia Contenciosului, aflată în subordinea directă a Secretariatului General al M.Ap.N.

În februarie 1949, s-a desfiinţat Secretariatul General al M.Ap.N. şi, odată cu el, Direcţia Contencios, cu excepţia a trei birouri privind Avizele, procesele şi Popririle, care au trecut la Direcţia Justiţiei Militare, sub denumirea de ”Secţia Contencios”. Direcţia Justiţiei Militare urma a avea în compunere Secţia Justiţiei şi Secţia Contencios, aceasta din urmă având competenţe reduse faţă de atribuţiile pe care le îndeplinise înainte de februarie 1949. În aprilie 1949, Secţia Contencios a devenit, prin ordin al Marelui Stat Major, Secţia Juridică, păstrând aceeaşi subordonare.

Prin Ordinul de Front nr. 42 din 15 septembrie 1951, s-a înfiinţat Oficiul Juridic al Ministerului Forţelor Armate, prin contopirea Secţiei Legislative de pe lângă Direcţia Secretariat cu Secţia Juridică din Direcţia Justiţie Militară. Începând cu 1 martie 1954, Oficiul Juridic a fost luat în evidenţa Direcţiei Secretariat a M.Ap.N., păstrându-se aceeaşi subordonare faţă de Ministerul Apărării Naţionale. La 1 martie 1955, acest compartiment a cunoscut o nouă reorganizare, prin repartizarea de consilieri juridici pentru a asigura asistenţă juridică principalelor Direcţii din M.Ap.N.

În prezent, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează Direcţia generală juridică, organizată pe două servicii (Serviciul drept internaţional şi relaţii juridice şi Serviciul procese) şi două secţii (Secţia legislaţie şi avize şi Secţia avize juridice), potrivit site-ului oficial http://www.mapn.ro/.

În ceea ce priveşte procesul dezvoltării Justiţiei Militare, primele reglementări moderne de natură juridico-militară, constituite în adevărate coduri ale justiţiei militare, datează din perioada 1831-1832 şi le găsim incluse în Regulamentul Organic al Munteniei, respectiv în Regulamentul Organic al Moldovei, notează site-ul www.mapn.ro. Ulterior, reglementările în această materie au urmat modificările impuse de reforma sistemului judiciar. Actuala Direcţie a instanţelor militare, denumită iniţial Direcţia Tribunalelor Militare, a fost inclusă în structura organizatorică a Ministerului Justiţiei, iar ulterior şi în structura Ministerului Apărării Naţionale sau, uneori, numai în structura organizatorică a acestui din urmă minister.

În prezent, Direcţia instanţelor militare este o structură din subordinea nemijlocită a Ministrului Apărării Naţionale, aflată însă în coordonarea metodologică a Ministerului Justiţiei. Potrivit legii, Direcţia instanţelor militare asigură managementul funcţiilor militare la nivelul instanţelor militare şi acţionează, împreună cu structurile de resort din Ministerul Apărării Naţionale, pentru compatibilizarea sistemului jurisdicţional militar cu cel din statele membre NATO.

Instanţele militare sunt specializate în judecarea, în condiţiile legii, a infracţiunilor săvârşite de militari, potrivit site-ului http://presamil.ro/. Funcţiile instanţelor militare sunt similare cu cele ale instanţelor civile, ele fiind o componentă specializată din ansamblul justiţiei, care se concentrează asupra aspectelor penale militare.

Potrivit informaţiilor prezentate pe site-urile https://e-justice.europa.eu/ şi portal.just.ro, competenţele instanţelor militare sunt prevăzute în Codul de Procedură Penală, fiecare instanţă militară având statutul de unitate militară, iar ierarhia acestora este următoarea: 4 tribunale militare (în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara); Curtea Militară de Apel Bucureşti.

Tribunalul militar, în calitate de instanţă de prim grad de jurisdicţie, poate soluţiona toate infracţiunile comise de militari până la gradul de colonel inclusiv, precum şi alte cauze anume prevăzute de lege. Curtea Militară de Apel soluţionează, în calitate de primă instanţă, infracţiuni contra securităţii naţionale, infracţiunile săvârşite de judecătorii tribunalelor militare şi de procurorii militari de la parchetele militare care funcţionează pe lângă aceste instanţe, infracţiunile săvârşite de generali, mareşali şi amirali, cererile se strămutare, în cazurile prevăzute de lege.

În calitate de instanţă de apel, Curtea Militară de Apel soluţionează apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de tribunalele militare. De asemenea, soluţionează conflictele de competenţă ivite între tribunalele militare din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de acestea în cazurile prevăzute de lege.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste

Unirea Ziarul

Publicat

în

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025  pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea