Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

22 septembrie: “În oraş fără maşina mea”. Albaiulienii, invitaţi să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul. E Săptămâna Mobilităţii Europene!

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie se sărbătoreşte “Săptămâna mobilităţii europene” – cea mai răspândită campanie a mobilităţii durabile din lume. Scopul campaniei este de a încuraja autorităţile publice locale, de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii să încerce alternative la folosirea propriei maşini.

saptamana-mobilitatii-europene33Şi în acest an, la Alba Iulia, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va desfăşura acţiuni de promovare a mobilitaţii durabile, cum ar fi realizarea şi diseminarea de materiale informative şi acţiuni educative în şcoli. Momentul culminant  al acţiunilor dedicate acestui eveniment  îl va constitui ziua „În oraş fără maşina mea”, care se va desfăşura în data de 22 septembrie. În această zi, angajaţii agenţiei,  dar şi alţi cetăţeni, sunt invitaţi să se deplaseze la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public, contribuind astfel la ameliorarea calităţii aerului şi transmiţând un mesaj pozitiv către ceilalţi cetăţeni.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Prin acţiunile ce le vom desfăşura ne dorim să atragem atenţia asupra necesităţii promovării transportului durabil, astfel încât copiii noştri să se bucure de un mediu mai puţin poluat”, a declarat Mihaela Mih Dehelean, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba.

Desfăşurată începând din anul 2002, fiecare Săptămâna a Mobilităţii Europene se concentrează pe un anumit subiect legat de mobilitatea durabilă, aşa-numita temă focală. Autorităţile locale sunt îndrumate să organizeze activităţi bazate pe această temă.  Ele sunt, de asemenea, încurajate să lanseze şi să promoveze măsuri permanente care susţin tema.

Vedeţi AICI cum s-a desfăşurat una dintre acţiunile organizate anul trecut la Alba Iulia – „Pedalează pentru sănătatea ta”.

Săptămâna europeană a mobilităţii 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spaţiul urban.  Pe tot parcursul săptămânii, relaţia dintre utilizarea terenurilor şi calitatea vieţii vor fi examinate.

Sloganul din acest an, „Străzile noastre, alegerea noastră”, încurajează oamenii din întreaga Europă pentru a crea tipul de oraş în care toţi doresc să trăiască.

Zonele urbane din Europa au fost proiectate, pentru a facilita o mai bună circulaţie a maşinilor, de multe ori în detrimentul altor forme de transport.  Dominaţia vehiculelor private a dus la oraşe din ce în ce mai aglomerate, poluate şi zgomotoase, dar şi mai puţin sănătoase şi neplăcute. La nivel global, există o tendinţă tot mai mare de a „recupera” zonele urbane.  Străzile din beton pot fii folosite pentru activităţi comunitare.  Arterele pot face loc pentru scaune de cafenea şi locuri unde se poate lua masa în aer liber.  Pe scurt, în acest an, este vorba de realocarea şi reproiectarea   străzilor şi spaţiilor publice în favoarea oamenilor.

Fiecare dintre noi este afectat de modul în care folosim spaţiul urban şi tipurile de transport.  Împreună, autorităţile locale şi cetăţenii pot reproiecta oraşele asfel încât oamenii să fie situaţi pe primul loc.

Anul acesta, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va desfăşura în “Săptămâna mobilităţii europene” acţiuni de promovare a mobilitaţii durabile, cum ar fi realizarea şi diseminarea de materiale informative, acţiuni educative în şcoli şi acţiunea “În oraş fără maşina mea”, în data de 22 septembrie – zi în care toţi angajaţii agenţiei se vor deplasa la serviciu fără maşinile personale.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier” Marți, 23 aprilie, în foaierul modernei construcții care adăpostește Centrul Cultural din Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor ediției a XXII-a a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care reprezentantul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea