Rămâi conectat

Actualitate

22 decembrie – Solstițiul de iarnă 2019: Începutul iernii astronomice și cea mai lungă noapte din an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Solstițiul de iarnă are loc pe 22 decembrie, la ora 6.19 minute și este evenimentul care marchează începutul iernii astronomice, chiar dacă iarna a început, din punct de vedere meteorologic, pe data de 1 decembrie.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Solstițiul de iarnă este legat de mișcarea anuală, aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Când este solstițiul de iarnă 2019

În jurul datei de 21 decembrie, cel mai adesea, sau 22 decembrie are loc solstițiul de iarnă, respectiv începutul iernii astronomice. Începând cu această dată, durata zilelor va crește, în timp ce durata nopților va scădea.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator. Soarele efectuează mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și nopților.

Solstițiul de iarnă – legende

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița. După ce însoțește unele cete de colindători, taurul este omorât simbolic.

Jertfirea zeului adorat a fost asociată și cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie). Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.

Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii. Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an. Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu.

Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii. În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda.

Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează, cu aproximație, din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la apus la data solstiţiului de iarnă să cadă într-un fel anume.

Tradiții și obiceiuri

Binele și răul se bat în această zi

Pentru că odată cu solstițiul de iarnă se deschid cerurile și străfundurile, se spune că, acum se bate binele cu răul. Acum sute de ani, de solstițiul de iarnă, oamenii obișnuiau să sacrifice animalele, dar mai târziu, această practică a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui brad sau stejar, care ulterior era ars.

Ce nu este bine să faci la solstițiul de iarnă

Se spune că nu este bine să stai singur în casă, ci este indicat să îți petreci ziua în compania persoanelor dragi, pentru a nu rămâne singur până la următorul solstițiu.

Este bine să dai de pomană în această zi, copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut, se împărțeau frunze de laur și smochine, iar mai târziu turta dulce a devenit cel mai îndrăgit produs.

Este o zi bună pentru a face o analiză a timpului trecut și a rezultatelor pe care le-ai obținut.â

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

8 iulie 2025 | Risc de viituri rapide și inundații locale în Alba și alte județe

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 iulie 2025 | Risc de viituri rapide și inundații locale în Alba și alte județe Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, 8 iulie 2025 o atenționare hidrologică Cod Galben de viituri rapide și inundații locale în vestul, nordul și centrul țării, valabilă în intervalul 8 iulie, ora 12:00 […]

Citește mai mult

Actualitate

Sondaj INSCOP: Mai mult de o treime dintre români sunt în total dezacord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sondaj INSCOP: Mai mult de o treime dintre români sunt în total dezacord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan Mai mult de o treime dintre români sunt în total dezacord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan, în timp ce sub 30% se declară total de acord, conform Barometrului INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie 2025. Citește […]

Citește mai mult

Actualitate

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile Începând cu 1 august 2025, prețul la energia electrică va crește din nou. Cota de TVA pentru energia electrică crește de la 1 august, de la 19% la 21%, astfel că factura la curent, majorată după liberalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea