21 ianuarie: Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Ce beneficii aduce organismului acest mic gest de afecțiune
Pe data de 21 ianuarie, în toată lumea este sărbătorită Ziua Îmbrățișărilor. Sărbătoarea mai puțin obișnuită datează din anul 1986 și a fost inițiată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan. Sărbătoarea a devenit în scurt timp un eveniment popular în foarte multe țări.
De ce a fost aleasă Ziua Internațională a Îmbrățișărilor în ianuarie?
Specialiștii în psihologie susțin că această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că începutul anului reprezintă o perioadă întunecată pentru multe persoane, până când reușesc să se adapteze noilor sarcini zilnice, după vacanța și sărbătorile de iarnă.
De asemenea, ziua a fost aleasă special pentru a încuraja oamenii să își arate sentimentele în public, fără rușine.
De ce a fost instaurată această sărbătoare?
Psihologii susțin faptul că îmbrățișările exprimă siguranță, afecțiune și confort sufletesc, iar oamenii au nevoie de o acțiune care să îi facă să exprime aceste sentimente.
Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susținea faptul că: “Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”.
Citește și: Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante • Texte de dragoste romantice, haioase sau amuzante pentru persoana iubită
În urmă cu un deceniu a fost instaurată și o altă campanie ce are legătură cu îmbrățișările. Un australian a creat campania “Îmbrățișări gratuite”, o campanie care să ajute oamenii să aibă un trup și o minte sănătoasă.
Ce beneficii aduce organismului acest mic gest de afecțiune:
Potrivit unui studiu publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, o îmbrățișare de doar 10 secunde poate acționa ca un bun tonic ce crește nivelul oxytocinei, hormonul răspunzător cu starea de bine. De asemenea, îmbrățișarea scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.
O îmbrățișare poate ameliora depresia, poate reduce tensiunea arterială și poate reduce stresul.
O îmbrățișare afectuoasă ne încurajează să gândim pozitiv, ne oferă încredere și speranță și ne face mai veseli și mai încrezători.
Copiii care sunt ținuți în brațe, plâng mai puțin și devin mai liniștiți, deoarece se simt în siguranță.
Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, tocmai din acest motiv sunt considerate un medicament natural universal.
Îmbrățișarea este contactul uman esențial pentru o dezvoltare sănătoasă socială, psihică și fizică.
Îmbrățișările relaxează mușchii și alungă durerile din organism.
Alte beneficii ale îmbrățișărilor:
-O mai bună calitate a somnului;
-Reglarea sistemului hormonal;
-Creșterea respectului de sine;
-Reglează tensiunea sângelui în vase.
Pe 21 ianuarie sărbătorim Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Așadar, oferă cât mai multe îmbrățișări persoanelor din jur!
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]