Rămâi conectat

Actualitate

2.000 de profesori vor picheta Guvernul și sediile partidelor: Demersuri și pentru păstrarea burselor. Anunțul sindicatelor

Ioana Oprean

Publicat

în

2.000 de profesori vor picheta Guvernul și sediile partidelor: Demersuri și pentru păstrarea burselor. Anunțul sindicatelor

Sindicatele din învățământul preuniversitar vor organiza proteste la mjlocul lunii următoare și vor picheta sediul Guvernului. Sute de protestatari își vor manifesta nemulțumirea și în fața sediilor partidelor din coaliția de guvernare.

Vor fi patru zile de protest, organizate în zilele de: 9 iulie, 10 iulie, 14 iulie și 15 iulie 2025. Cei mai mulți protestatari se vor afla în rondul din fața clădirii Guvernului României, însă sunt de asemenea vizate de acțiunile de protest și Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) și Uniunea Salvați România (USR).

„De asemenea, în data de 15 iulie 2025, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor organiza și pichetarea sediului Parlamentului”, au anunțat sindicatele. Acțiunile de pichetare vor avea loc în intervalul orar 11.00 – 13.00.

Nemulțumirile sindicaliștilor, exprimate încă de miercuri, după mesajul ministrului Educației, Daniel David, sunt legate de măsurile politice anunțate pentru a se diminua deficitul bugetar. Măsurile cu impact financiar propuse pentru învățământ vor afecta profesorii, elevii și studenții.

Citește și: Patru tipuri de burse școlare dispar în anul școlar 2025 – 2026! Noile criterii de acordare pentru cele două rămase

Profesorii sunt nemulțumiți de creșterea normei didactice cu două ore, de creșterea numărului de elevi la clasă și de comasarea anumtor unități de învățământ, toate acestea ducând, se tem dascălii, la reduceri de norme didactice și în cele din urmă la disponibilizări, în ciuda asigurărilor pe care ministrul Educației le-a dat că nu se vor face concedieri în sistem. Profesorii reclamă că măsurile propuse nu le vor afecta doar salarizarea, ci și condițiile de muncă și demnitatea profesiei didactice.

„Acțiunile de protest se vor desfășura în mod pașnic și civilizat și vor afecta circulația pietonală”, au mai anunțat sindicaliștii.

Petiție pentru menținerea burselor de merit în condițiile actuale

Tot joi, 26 iunie, studenții au protestat în stradă după anunțul că bugetul alocat acordării burselor universitare va fi diminuat. Câteva ore mai târziu au apărut reacții și din zona beneficiarilor de burse în învățământul preuniversitar.

În mediul online a fost promovată o petiție prin care se solicită să se renunțe la limitarea la doar 15% dintre elevii unei clase la acordarea burselor (scădere de la 30%) și să se păstreze regula ca toți elevii care au obținut cel puțin media 9,50 să beneficieze de bursă de merit.

„Subsemnații, elevi, părinți și susținători ai unui învățământ echitabil, ne exprimăm îngrijorarea și dezacordul profund față de noua regulă care limitează acordarea burselor de merit la doar 15% dintre elevii unei clase, indiferent de media obținută. Această măsură lovește în mii de elevi care muncesc din greu, obțin medii intre 9.50-10, dar nu mai primesc nicio recunoaștere pentru efortul lor. În plus, criterii precum ordinea alfabetică ajung să decidă cine primește sau nu bursă, ceea ce este complet nedrept și arbitrar.

Cerem Ministerului Educației:

-Să se revină la regula prin care toți elevii cu media ≥ 9.50 beneficiau de bursă de merit

-Elimine procentul fix de 15%, care produce inechități și descurajează performanța

-Stabilească criterii obiective și transparente de departajare doar în caz de nevoie (olimpiade, implicare în activități școlare etc.)

Educația este o investiție, nu o cheltuială. Performanța trebuie încurajată, nu ignorată. Muncim, învățăm, ne străduim — iar pentru asta merităm recunoaștere și susținere”, arată inițiatorii petiției.

Bursa de merit este o reală motivație pentru cei care s-au străduit să obțină media 9,50, se mai spune în petiție.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că statul nu își mai permite să mențină bursele la nivelul din acest an, prin urmare vor rămâne doar două tipuri de burse: cele de merit și cele sociale. Se va renunța inclusiv la bursele olimpice, pentru elevii cu rezultate deosebite gândindu-se, în schimb, un sistem de acordare de premii mai mari.

Mulți dintre olimpici se vor regăsi printre beneficiarii de burse de merit, și-a exprimat ministrul Daniel David convingerea, menționând că a fost alegerea sa să păstreze în continuare bursele sociale, în condițiile în care este nevoie de economii, considerând că sprijinul pentru elevii din categoriile defavorizate este foarte important.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cele mai mici alocări bugetare din Europa pentru pensii, alocații și șomaj

Ioana Oprean

Publicat

în

România, printre țările cu cele mai mici alocări bugetare din Europa pentru pensii, alocații și șomaj România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește alocarea cheltuielilor pentru protecție socială, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Datele oficiale cele mai recente din 2023 privind cheltuielile totale ale […]

Citește mai mult

Actualitate

Carduri de energie 2025 | Când vor putea accesa românii vulnerabili aplicația prin care primesc vouchere pentru factura la curent

Ioana Oprean

Publicat

în

Carduri de energie 2025 | Când vor putea accesa românii vulnerabili aplicația prin care primesc vouchere pentru factura la curent Ministrul Energiei a anunțat în urmă cu câteva zile la Digi24, când va fi funcțională aplicația pe care se pot înscrie consumatorii vulnerabili ca să primească vouchere pentru plata facturii la curent, în contextul expirării […]

Citește mai mult

Actualitate

Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați

Ioana Oprean

Publicat

în

Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați Un nou val de disponibilizări lovește sectorul IT, după ce Amazon a anunțat recent concedierea a sute de angajați din România. De această dată este vorba despre Microsoft, care pregătește o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea