Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

15 octombrie | „Mame cu brațele goale”, lumină în memoria copiilor deveniți îngeri la Palatul Principilor și Poarta a III-a din Alba Iulia

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

15 octombrie | „Mame cu brațele goale”, lumină în memoria copiilor deveniți îngeri la Palatul Principilor și Poarta a III-a din Alba Iulia

Palatul Principilor Transilvaniei și Poarta a III-a a Cetății din Alba Iulia vor fi iluminate, mâine seară, în culorile roz și bleu în memoria copiilor deveniți îngeri.

Citește și: 15 octombrie. Ziua Părinţilor de Îngeri: „Mame cu braţele goale” la Palatul Principilor din Alba Iulia și alte 12 orașe din România

În semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, cea mai importantă clădire administrativă a Transilvaniei, va fi iluminat în culorile roz și bleu în seara zilei de 15 octombrie 2024, începând cu ora 18.00. Această inițiativă face parte din proiectul „Mame cu brațele goale” și marchează Ziua Părinților de Îngeri, o zi națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, instituită prin Legea 186/2024.

Iluminarea Palatului Principilor Transilvaniei în culorile roz și bleu, culori simbolice ale acestei cauze, are rolul de a sensibiliza și de a crește gradul de conștientizare al comunității locale cu privire la tragediile tăcute cu care se confruntă multe familii odată cu decesul copiilor lor nenăscuți sau născuți. Acest tip de exprimare a solidarității are loc de câțiva ani în Marea Britanie, precum și în Canada, Australia sau Statele Unite.

Din 2024, România se alătură acestor țări în sprijinirea familiilor afectate de decesul copiilor, prin adoptarea Legii 186/2024. Această lege stabilește 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați, încurajează autoritățile și organizațiile să desfășoare evenimente publice pentru a marca această zi și oferă cadrul legal pentru servicii de terapie psihologică decontate de stat pentru părinții care se confruntă cu decesul propriului copil.

Pe lângă Palatul Principilor, primul care a aderat și a fost integrat în proiect, s-au alăturat cauzei și alte obiective turistice din Alba Iulia, ce beneficiază de iluminat arhitectural. Poarta a III-a Cetății, de exemplu, va fi, la rândul ei, iluminată în roz și bleu în seara de 15 octombrie.

“Acțiunea de marți seară, cu două dintre obiectivele emblematice din Alba Iulia – Palatul Principilor și Poarta a III-a a Cetății- iluminate în bleu și roz, este ceva mai mult decât o proiecție a unor culori simbolice pe niște ziduri sau decât răspunsul nostru la propunerea Asociației Sinaptica. Este reacția noastră sinceră, deschisă, plină de empatie și compasiune, la zeci de tragedii neștiute. În același timp, este felul în care ne arătăm respectul și suportul necondiționat față de cei care au trecut, din păcate, prin astfel de tragedii” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia. La rândul său, Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor Transilvaniei, adaugă ” Ne-am poziționat de la deschidere ca un altfel de muzeu și încercăm să demonstrăm asta în fiecare zi. Și, iată, în fiecare seară. Pentru că ne luăm în serios și latura socială a misiunii noastre, de suport real pentru comunitate. Astfel, am îmbrățișat imediat inițiativa aceasta și suntem gata să o susținem”.

Proiectul „Mame cu brațele goale”, inițiat în septembrie 2021, este un proiect artistic, educațional și social, dezvoltat sub umbrela Asociației Sinaptica Mehedinți. Acest proiect aduce în spațiul public discuții despre pierderea de sarcină, un subiect adesea considerat tabu, și promovează respectul și sprijinul comunității pentru doliul asociat acestor pierderi. De la lansare, proiectul a adunat peste 150 de povești reale de la mame din toată țara, a creat grupuri de suport și a organizat dezbateri cu cadrele medicale pe tema susținerii emoționale a mamelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Înaltpreasfințitul Irineu, slujbă arhierească în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva: „Să-i urmăm exemplul”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Înaltpreasfințitul Irineu, slujbă arhierească în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva: „Să-i urmăm exemplul” Luni, 14 octombrie a.c., în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni. Citește și: Sfânta Parascheva, sărbătorită de credincioși pe 14 octombrie: Ocrotitoarea celor aflați în nevoi şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea