15 iulie – Ziua mondială a abilităților tinerilor
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în decembrie 2014, o rezoluție prin care declara 15 iulie ca Ziua mondială a abilităților tinerilor. Proiectul de rezoluție privind marcarea acestei zile a fost propus de Sri Lanka.
Obiectivele acestui demers au avut în vedere realizarea unor condiții socio-economice mai bune pentru tinerii de astăzi, ca mijloc de a aborda provocările legate de șomaj și pentru ocuparea forței de muncă, potrivit ONU.
Rezoluția a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de șomeri în rândul tinerilor și a recunoscut că promovarea dobândirii de competențe de către tineretul ar spori capacitatea acestora de a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la viață și muncă și să le permită să obțină acces la piețele forței de muncă aflate în schimbare.
Aceasta a invitat, de asemenea, toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite și alte organizații internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile conduse de tineret, pentru a marca Ziua mondială a abilităților tinerilor într-un mod adecvat, în conformitate cu prioritățile naționale, inclusiv prin educație, campanii, voluntariat și activități de sensibilizare a opiniei publice.
ONU estimează că numărul șomerilor tineri a atins la nivel global 74.500.000 în 2013, majoritatea trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Conform Organizației Internaționale a Muncii, tinerii sunt mult mai mult expuși fenomenului șomaj decât adulții. Unul din cinci tineri, sau 125 de milioane, lucrează dar trăiește în condiții de sărăcie extremă (cu mai puțin de 1 dolar/ zi).
Problema șomajului în rândul tinerilor este o preocupare majoră atât în rândul țărilor industrializate, cât și pentru țările în curs de dezvoltare.
„Dezvoltarea abilităților tinerilor reduce sărăcia și le permite acestora accesul la locuri de muncă decente. Aceste condiții generează un proces de încredere și siguranță de sine în beneficiul tuturor. De asemenea, întărește capacitatea tinerilor pentru a contribui la abordarea numeroaselor provocări cu care se confruntă societatea, cum sunt sărăcia, nedreptatea și degradarea mediului”, arată secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său.
În vederea marcării acestei zile, Ban Ki-moon a făcut apel la o implicarea majoră politică și financiară în dezvoltarea competențelor tinerilor, astfel încât aceștia să poată contribui la construirea unui viitor mai bun.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii