12 țări europene, inclusiv România, solicită Comisiei Europene să creeze o alianță pentru reactoare modulare mici
12 țări europene, inclusiv România, solicită Comisiei Europene să creeze o alianță pentru reactoare modulare mici
Într-o scrisoare comună adresată executivului comunitar, țările au cerut sprijin pentru dezvoltarea acestei tehnologii nucleare emergente, care ar putea contribui la decarbonizarea Uniunii Europene.
SMR-urile sunt reactoare nucleare mai mici decât cele convenționale, care pot fi fabricate în serie și instalate mai rapid și mai ieftin.
Țările care au semnat scrisoarea sunt: Bulgaria, Croația, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Acestea au estimat că SMR-urile ar putea furniza până la 150 de gigawați de energie electrică în UE până în 2050, față de 100 GW în prezent.
Comisia Europeană a declarat că este deschisă la crearea unei alianțe pentru SMR, dar a precizat că mai sunt multe de discutat înainte de a lua o decizie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]