117,90 milioane de euro plătiți de stat pentru fermierii care au semnat angajamente pentru măsurile de mediu şi climă
117,90 milioane de euro plătiți de stat pentru fermierii care au semnat angajamente pentru măsurile de mediu şi climă
În perioada 31 martie – 5 aprilie, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a autorizat şi a plătit fonduri europene în valoare totală de 117,90 milioane euro pentru beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) care au semnat angajamente pentru măsurile de mediu şi climă, precum şi contracte de finanţare pentru investiţii.
Banii au fost virați de stat, către beneficiari
Pentru beneficiarii Măsurii 10 „Agro-mediu şi climă”, Măsurii 11 „Agricultura ecologică”, Măsurii 13 „Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” şi ai Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor”, AFIR a autorizat şi a transferat către APIA, pentru a efectua plăţile către beneficiarii PNDR, 96,85 milioane euro, bani care au ajuns deja în conturile fermierilor.
Pentru proiectele de investiţii în exploataţii agricole, în ferme, pentru unităţi de procesare, dar şi pentru dezvoltarea mediului rural, AFIR a alimentat conturile beneficiarilor cu suma de 21,05 milioane euro.
Fondurile publice nerambursabile sunt plătite ca urmare a cererilor de plată primite de la beneficiarii publici şi privaţi ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanţare încheiate şi angajamentele asumate, după ce au fost verificate şi autorizate la plată de AFIR, respectiv APIA, pentru măsurile delegate, se precizează în cadrul unui comunicat.
Premierul, mesaj pentru atragerea fondurilor europene
Marți, premierul Nicolae Ciucă a avut o intervenție pe tema atragerii fondurilor europene, în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR). Cu acest prilej, el a atras atenția asupra necesității finalizării proiectelor care au fost asumate prin cadrul financiar multianual 2014 – 2020.
„Deja ne aflăm în acea perioadă de prelungire şi acest program a beneficiat de trei ani de prelungire. (…) Mai avem un an şi nouă luni şi v-aş ruga să vă gândiţi foarte serios şi să analizaţi care dintre proiecte se finalizează şi care nu, pentru că există flexibilitate din partea Comisiei, astfel încât banii pe care anticipăm că nu-i vom cheltui să poată fi folosiţi (…) în măsurile pe care noi le avem în lucru pe masa Guvernului, astfel încât să putem să compensăm efectele generate atât de criza preţului la energie şi gaze, cât şi de criza generată de războiul din Ucraina.
Avem nevoie ca la nivelul autorităţilor locale, cu sprijinul autorităţilor de dezvoltare regională, cu sprijinul autorităţilor de management, să găsim soluţiile practice pentru a putea să obţinem tot ceea ce se poate obţine maxim din acest program (PNRR – n. red.). Ar fi de neiertat să nu putem să ducem la bun sfârşit tot ceea ce poate să reprezinte proiecte de reformă, proiecte de transformare, proiecte de investiţii pe bani europeni. (…). Este omeneşte a greşi, dar aici nu putem să greşim pe sume foarte mari de bani şi pe oportunităţi, care să asigure cu adevărat dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre””, a declarat Nicolae Ciucă.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum
Proiect | Limitarea sporului pentru fonduri europene. Acordarea se va face după orele muncite și nu automat ca până acum Guvernul pregăteşte limitarea sporurilor acordate angajaților din instituțiile publice care lucrează la proiecte finanțate din fonduri europene. În prezent, acest spor poate ajunge până la 50% din salariul de bază și este acordat tuturor celor […]
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult
Facturi la gaz 2025: ANRE anunță oficial creșterea prețurilor de la 1 iulie. Cu cât vom plăti mai mult Tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025, cresc în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Pentru consumatorii casnici, impactul în facturi […]
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]