10 octombrie: Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti
10 octombrie: Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti
În fiecare an, începând din 2017, la data de 10 octombrie, este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017.
Proiectul legislativ a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi ALDE, potrivit cărora, prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale, se arată în expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, Legea 168/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.
Potrivit prezentei legi, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
Articolul 2 al legii menţionează că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.
Prima ediţie a Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti a fost organizată atât în Bucureşti cât şi ţară. În perioada 10-15 octombrie 2017, în parcul Herăstrău din Bucureşti, a avut loc evenimentul intitulat „Ziua Naţională a produselor tradiţionale româneşti”, în organizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti. La târgul de produse agroalimentare româneşti au participat peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale ţării.
La cea de-a doua ediţie din 2018, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a avut loc în cadrul Târgului Bucureştilor, organizat de Primăria Capitalei prin Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – CREART, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în Parcul Izvor. Evenimentul fost marcat în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, se arată pe site-ul www.madr.ro.
În 2019, printre evenimentele dedicate acestei zile, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat „Zilele Porţilor Deschise”, în perioada 9-11 octombrie 2019, dar şi un Forum al agricultorilor la Romexpo, în data de 9 octombrie.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut
Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut „Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate prea puţin cunoscut. Sfârşitul de vară şi începutul de toamnă este o perioadă privilegiată pentru plantele aromatice, care acum sunt în plină maturitate, parfumând cu miresme întreg văzduhul. […]
27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii
27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii SFÂNTUL PANTELIMON, sfântul sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 27 iulie şi-a câştigat renumele de „doctorul fără de arginţi“ după ce a făcut minuni, vindecând pe gratis numeroşi bolnavi. Credincioşii ortodocşi îl […]
27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945
27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945 Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată pe 16 noiembrie 1945 de 20 de state care au creat […]