Rămâi conectat

Curier Județean

1 septembrie: 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. Când s-a înființat Compania de jandarmi rurali Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Astăzi, 1 septembrie a.c., se împlinesc 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România.

Înfiinţarea unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru respectarea legilor în mediul rural, după modul statelor avansate ale timpului, a constituit o preocupare de seamă a conducerii politice şi militare a României către sfârşitul secolului al XIX-lea, îndeosebi după Războiul de Independenţă.

La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Inspirată din legislaţia şi modelele unor ţări cu solide regimuri constituţionale ca: Franţa, Italia, Belgia, Legea asupra Gendarmeriei Rurale a reprezentat un moment de referinţă, un reper istoric în dezvoltarea şi modernizarea Jandarmeriei naţionale, în deplină concordanţă cu dezvoltarea şi modernizarea organelor statului român.
Înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit, într-un interval scurt de timp, deosebit de utilă şi benefică pentru securitatea statului. Caracterul ei militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, stimă şi apreciere.

În ceea ce priveşte judeţul Alba după înfăptuirea Unirii din 1918 s-au întreprins măsuri pentru organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei pe teritoriul Transilvaniei.

În urma, ,,Apelului Consiliului Dirigent pentru intrarea în serviciul Jandarmeriei” din 16/30 decembrie 1918 şi a ,,Condiţiilor de intrare în serviciul Jandarmeriei” publicate în Gazeta Oficială nr. 5/1918, în baza ,,Legii pentru organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei”, în anul 1919 se înfiinţează Compania jandarmi rurali Alba, cu reşedinţa la Aiud, având misiuni în judeţul Alba.

Ca urmare a aplicării Legii pentru modificarea Jandarmeriei din 24 martie 1929, Compania jandarmi rurali Alba se transformă în Legiunea de Jandarmi Alba, cu reşedinţa la Aiud, fiind cuprinsă în organigrama Inspectoratului jandarmi rurali Cluj.

Structura Legiunii de Jandarmi Alba a suferit o serie de modificări datorate reorganizării administrativ-teritoriale, modificări ale Jandarmeriei la nivel naţional şi evoluţiei stării infracţionale din judeţ.

Urmare a acestor modificări în anul 1934, în documentele elaborate la nivelul Legiunii este nominalizat pentru prima dată un sector de jandarmi, la Teiuş.

În urma reîmpărţirii administrative din anul 1938, este adoptată în 1939, o nouă lege de organizare a Jandarmeriei, care produce modificări notabile şi în structura Legiunii de Jandarmi Alba.

Din documentele anilor 1939-1941 rezultă existenţa şi funcţionarea Inspectoratului de Jandarmi Mureş, cu arie de competenţă în ţinutul cu acelaşi nume şi cu reşedinţa în Alba Iulia, care  din  anul   1940  va purta  numele  Inspectoratul de Jandarmi Alba.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea