Rămâi conectat

Ştirea zilei

Zi liberă plătită pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor: Cum și când pot beneficia părinții însoțitori de o zi liberă plătită? 

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Zi liberă plătită pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor: Cum și când pot beneficia părinții însoțitori de o zi liberă plătită?

Campania de vaccinare anti-COVID a copiilor debutează în România în 26 ianuarie 2022. Părinții angajați pot beneficia de o zi liberă plătită din partea angajatorului dacă copii se vaccinează anti-coronavirus, pentru fiecare doză administrată. Copii primesc o scutire pentru fiecare zi în care se vaccinează, pentru motivarea absenței din cadrul instituției de învățământ unde studiază, dacă se vaccinează în timpul săptămânii.

Citește și: ZILE LIBERE în anul 2022: Angajații vor avea 9 zile libere din 15 legale. 6 sunt sâmbăta sau duminica

Citește și: ZI LIBERĂ pentru românii care merg la vot, indiferent de tipul de scrutin. Proiect de lege în dezbatere publică

Legea 221/2021, în vigoare din 29 iulie 2021, prevede faptul că angajatorul este obligat să acorde o zi liberă plătită părințiilor ce își însoțesc copii la vaccinarea anti-COVID, acest drept nu poate fi refuzat, iar ziua liberă nu trebuie să coincidă cu ziua în care copilul a fost vaccinat anti-coronavirus. Prevederile în vigoare sunt aplicate în cazul părințiilor copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani și extinse până la vârsta de 26 de ani în cazul tinerilor cu dizabilități.

Citește și: Recensământul populației 2022. Ce salariați ar putea primi o zi liberă plătită de la angajator

Ziua liberă plătită va fi acordată unui singur părinte în baza adeverinței de vaccinare a copilului și a unei declarații pe proprie răspundere a celui de-al doilea părinte în care acesta își asumă faptul că nu a solicitat și nu are să solicite zile libere pentru vaccinare anti-Covid a copilului cu vârstă sub 18 ani, ori a tânărului cu vârstă de până în 26 de ani în cazul persoanelor cu dizabilități.

Citește și: Românii ar mai putea avea o ZI LIBERĂ, pe 24 decembrie: Proiectul de lege a ajuns în Parlament

În ceea ce privește familiile monoparentale, declarația pe propria răspundere va fi completată de părintele însoțitor și vor fi menționate situații prevăzute în art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/necăsătorită, văduv/văduvă, ori alte situații prevăzută de lege).

Citește și: Încă o zi liberă pentru o categorie de angajați români la început de octombrie: Ce se sărbătorește

Numărul de zile de odihnă, prevăzut de lege, nu va fi afectat de solicitarea unui zile libere pentru însoțirea copilului, iar angajatorul trebuie să fie înfomat de către angajați, din timp, cu privire la zilele libere pe care urmează să le solicite pentru însoțirea copilului la vaccinare, în conformitate cu progrămările efectuate.

Astfel vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, sau extinsă la tinerii cu dizabilități, poate să le aducă părințiilor însoțitori zile libere plătite, ce nu vor afecta numărul de zile libere de odihnă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea