Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Recensământul populației 2022. Ce salariați ar putea primi o zi liberă plătită de la angajator

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recensământul populației 2022. Ce salariați ar putea primi o zi liberă plătită de la angajator

Institutul Național de Statistică a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre în care sunt stabilite atât forma, cât și conținutul chestionarului de recensământ.

După cum a fost stabilit în luna mai a anului trecut, prin OUG 39/2021, recensământul populației și locuințelor din România programat pentru același an și stabilit de OUG nr. 19/2020 a fost amânat pentru 2022, în perioada februarie – iulie, în loc de iulie – noiembrie 2021.

Cum scriam și mai sus, proiectul de HG pus în dezbatere va stabili modul în care va arăta chestionarul de recensământ și ce conținut va. În plus, vor apărea și alte trei tipuri de documente utilizate în cadrul recensământului, și anume, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.

Zile libere

Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc ca salariaţii care optează pentru autorecenzarea prin internet să primească o zi liberă plătită de la angajator. Această zi liberă plătită este acordată salariaţilor, potrivit regulilor stabilite în 2020, „în scopul încurăjării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.

Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei, scrie Avocatnet.

Recensământul va avea loc în perioada februarie – iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape:

martie – mai 2022 – completarea datelor pe internet, prin autorecenzare;

mai – iulie 2022 – interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii: Se fac plăcinte cu mere și se dau de pomană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiţii în sâmbăta Floriilor – se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană • Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii” Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea