Rămâi conectat

Societate

Vrei sã cunoşti o alternativă la culturile tradiţionale? Vrei să devii cultivator de alune?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

IL TARTUFO ALBA IULIA SRL divizia cultivatorilor de alune vă aşteaptă în str. Tudor Vladimirescu nr. 48 sau la tel. 0258/812189 să aflaţi cum puteţi investi într-o afacere profitabilă şi de lungă durată.
Eu fac dintr-un leu o mie şi te scap de sărăcie!
Este dictonul cu care vrem să convingem pe toţi proprietarii de suprafeţe mici de teren din zonele colinare şi de munte, neproductive din punct de vedere agricol, dar şi supuse eroziunii, să se ocupe de cultivarea alunilor.
„Alunul ca pom de grădină este din nefericire puţin cultivat în România, deşi calităţile şi importanţa să economică au făcut ca în multe ţări să fie cultivat pe suprafeţe mari. Italia cultivă, de exemplu, cam 62.000 de ha, iar Cipru, ţara cu o suprafaţă puţin mai mare că a judeţului Constanţa, cultivă aluni pe 4.300 de ha, Turcia fiind cel mai mare producător de alune cu 80% din producţia mondială. Noi stăm cel mai prost din Europa. Putem pune la treaba terenurile care stau cu anii nelucrate”, spune profesorul Ionică Sava.
Faptul că în România nu s-a extins cultura alunului se explică prin necunoaşterea calităţilor acestui pom şi a binefacerilor izvorâte din însuşirile sale. Alunul fixează solul stăvilind eroziunea, purifică aerul, este o valoroasă plantă medicinală, iar miezul de alune este un aliment extrem de valoros. De ce să le dăm copiilor la şcoală pâine goală, când le putem da un buzunar de alune foarte hrănitoare! Miezul de alună, ca aliment, n-ar trebui să lipsească din alimentaţia nici unui român. Dar este prea scump şi puţini şi-l permit pentru că, în loc să-l producem, noi îl importăm!
Deşi în ţara noastră există nenumărate specii sălbatice de alun, puţini sunt cei care se pot lăuda că au aluni în propria lor grădină. Faptul că la noi nu s-a extins cultura alunului denotă că oamenii nu-i cunosc însuşirile. Acest pom este un înger şi o sursă de bogăţie!
Peisajul, astăzi dezolant din zonele colinare, ar fi tonic şi reconfortant, s-ar asigura locuri de muncă şi oamenii nu ar mai muri de foame pentru că veniturile le-ar asigura un trai civilizat!
Cu toate că în ultimii 15-20 ani în condiţiile autohtone au fost încercate şi depistate multe soiuri valoroase din selecţia mondială, care ar putea fi cultivate cu succes şi la noi, în prezent lipseşte baza pepinieristică a acestei culturi, ceea ce nu poate contribui la o dezvoltare continuă a speciei în cauză.
Ferrero Rocher cel mai mare producător de dulciuri a înfiinţat plantaţii în Chile prin AgriChile – 3.000 ha, AgriGeorgia – 2.000 ha, AgriSudAfrica – 1700 ha.
În România se află cea mai mare plantaţie de aluni din Europa, în jud. Timiş pe o suprafaţă de 850 ha care este în creştere până la 1500 ha, în jud. Sibiu pe 50 ha dar există şi multe altele pe suprafeţe mai mici.
Că plantă arbustiformă, cu un sistem radicular superficial, alunul în ţara noastră se dezvoltă şi fructifică rentabil. Speciile promovate de noi sunt Tonda dei Giffoni, Tonda Gentile Trilobata, Tonda Gentile Romana, Mortarella şi multe altele la cerere. La vârsta de 3-4 ani, producţia de alune la hectar este de 1000-1500 kg, la vârsta de 6-7 ani 2500-3000 kg. Durata rentabilă a plantaţiilor de alun este de 40-50 ani.
La 3 august 2011 preţul alunelor pe piaţa internaţională pe site-ul www. nocciolare.it începe de la 5 până 7,5 euro pe kg.
Şi la alunele decojite – preţul variază între 20 – 24 $ / kg. Iar preţurile la uleiul din alune de pădure este şi mai mare! El începe de la 46 – 79 $/kg şi ajunge până la 131 – 168 $/kg!
Pentru această toamnă societatea noastră preia comenzi pentru înfiinţarea plantaţiilor de alun nemicorizat la preţuri avantajoase.
Costurile înfiinţării unei plantaţii de alun variază între 3000-6000 euro în funcţie de specia comandată şi de etatea lor iar costurile de întreţinere sunt minime în comparaţie cu alte tipuri de culturi.
Vrei să afli cum îţi poţi creşte veniturile din această investiţie?
Vino pentru a afla mai multe detalii referitoare la această plantaţie la sediul nostru din str. Tudor Vladimirescu nr. 48 sau la tel: 0258/812189 sau 0753/572890 sau pe www.iltartufoalba.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

30 iulie 2024: „Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba În luna iulie psihoterapeutul Cosmin Bara împreună cu bibliotecara Luiza Pop vor dezbate în cadrul proiectului Biblioterapia, tema „Despre starea de bine”. Dezbaterea va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a instituției la data de 30 iulie 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea