VIDEO: “Bile albe” şi “bile negre” după trei zile petrecute în Alba, de şefa Reprezentanţei CE din România, Angela Filote
După ce a petrecut “trei zile minunate”, vizitând mai multe obiective din judeţul Alba finanţate din fonduri europene, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti a declarat că „de la prima impresie şi până la ultima”, totul i s-a părut “minunat” şi că proiectele din judeţul Alba “sunt foarte bune, cu un impact vizibil şi imediat”. Oficialul UE a explicat că a găsit la Alba Iulia “o expertiză în soluţionarea problemelor cetăţenilor, şi nu numai expertiză ci şi o dorinţă autentică de a plasa cetăţeanul în centrul preocupărilor administraţiei publice”. Această expertiză, care a poziţionat Alba Iulia pe lista cu cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene, este şi motivul pentru care Angela Filote a declarat că se aşteaptă la „un grad mai mare de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014 – 2020”.
Trei zile, atât a durat vizita regională, în Alba, a Angelei Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, iar în aceste zile oficialul UE a ajuns la concluzia că totul este minunat, „nu pentru că nu ar exista probleme şi în Alba, aşa cum există şi în alte părţi, ci pentru că este clar că aici există şi capacitatea de a găsi şi aplica soluţii”.
După ce s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale, de la primărie, prefectură, consiliu judeţean şi cu responsabilii de la ADR Centru, în aceste trei zile, Angela Filote a vizitat obiective din judeţ realizate prin proiecte finanţate de UE, iar primul dintre acestea a fost Clinica de Urologie din Alba Iulia. Despre această clinică, la care s-a întâmplat să fie şi pacientă, Angela Filote a spus că a apreciat faptul că “sunt metode de intervenţie medicală neinvazive”, şi consideră că “standardele de servicii medicale pe care le oferă clinica sunt la nivelul standardelor europene”.
O impresie la fel de bună şi-a făcut şi despre Fabrica de prelucrare a produselor lactate din Lopadea Nouă, SC Biomilk, un alt obiectiv de pe lista dânsei. “Am vizitat multe astfel de întreprinderi şi în alte state precum Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi nu am văzut absolut nicio diferenţă din punctul de vedere al acestor standarde. Şi, în plus, nu am nicio îndoială că produsele sunt foarte gustoase. Tot aici, am apreciat faptul că s-au creat 25 de locuri de muncă. Este important pentru că asta înseamnă că sunt 25 de familii care au cel puţin un venit relativ sigur”, a declarat doamna Filote.
După ce a vizitat Cetatea Alba Carolina, care a fost transformată prin proiectul ce a avut şi cea mai mare sumă absorbită din fonduri europene, Angela Filote a spus că „este un model de succes cum sunt puţine în Europa, utilizare remarcabilă a fondurilor europene, dar în aceeaşi măsură şi o carte de vizită nu numai pentru Alba Iulia ci pentru întreaga Uniune Europeană”. Citiţi mai multe aici.
Un alt obiectiv pe care l-a vizitat a fost Centrul de servicii Integrate pentru Persoane cu Nevoi Speciale Alba de la Aiud, despre care spune că are un impact imediat şi vizibil: ” Iată că locuitorii din acea zonă au foarte aproape de casă un centru cu specialişti foarte buni şi care-i ajută să treacă mai uşor peste situaţia dificilă în care se află”.
„Sper că se va putea propune un proiect cu finanţare europeană pentru Biblioteca Battyaneum!”
Extrem de impresionată şi recunoscătoare că a putut să o viziteze a rămas după ce a făcut o plimbare printre rafturile Bibliotecii Batthyaneum, “parte de tezaur nu numai local şi naţional, ci chiar european şi mondial”, care deşi acum se află „într–-o situaţie de mare risc, de pierdere a unui patrimoniu extraordinar”, ea fiind închisă publicului, speră să se găsească o soluţie de a se păstra şi restaura, şi chiar să fie “pe lista viitoarelor programe finanţate de Uniunea Europeană”.
“Ce vă pot spune despre Biblioteca Battyaneum este că există un fond documentar, un fond de carte veche extraordinar, probabil unic în Europa, care nu este acum menţinut în condiţiile cele mai bune. Există riscul de a dispărea aceste valori şi înteleg perfect de ce nu se permite accesul publicului, de ce nu au fost bani pentru a se restaura. Pe de altă parte tocmai de asta sper că se va putea propune un proiect cu finanţare europeană pentru că exact genul acesta de obiective pot beneficia de fonduri europene”, a explicat Angela Filote.
Consideră că un prim pas, pe care îl laudă că l-a făcut Primăria Alba Iulia, ar fi faptul că a devenit membru „Europa Nostra”, a reţelei la nivel european care îşi propune să salveze patrimoniul european şi universal.
Concluzia finală a oficialului UE, Angela Filote, este că a găsit la Alba “o expertiză în soluţionarea problemelor cetăţenilor”, o expertiză pe care se bazeză şi pentru următoarea perioadă de finanţare 2014 – 2020”. “Această expertiză se vede şi în faptul că rata de absorbtie a fondurilor europene în Alba este cu mult peste media naţională şi sper ca ea să continue să fie folosită în beneficiul cetăţenilor, pentru că deja se văd cu ochiul liber unele beneficii ale aderării în Alba Iulia. Noi sperăm pas cu pas ca un număr tot mai mare de cetăţeni să ajungă să simtă că după aderare trăiesc mai bine decât înainte”, a concluzionat şefa Reprezentanţei Uniunii Europene la Bucureşti.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Dreapta politică îl susține pe Nicolae Ciucă, președintele României
Publicitate electorală | Dreapta politică îl susține pe Nicolae Ciucă, președintele României Mai sunt doar câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale și singura necunoscută rămâne cine va intra în turul 2 între candidatul dreptei – Nicolae Ciucă și George Simion, puternic susținut de PSD, dar și decizia CCR, care a decis scoaterea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitate3 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio zi ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate2 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?