Valoarea coșului minim de cumpărături a crescut cu 18% față de 2023. La ce preț au ajuns alimentele de bază
Valoarea coșului minim de cumpărături a crescut cu 18% față de 2023. La ce preț au ajuns alimentele de bază
Alimentele de bază consumate de către români zilnic au înregistrat o creștere mare a prețurilor. Valoarea coșului minim de cumpărături s-a majorat cu aproape 18% comparativ cu începutul anului precedent, de două ori mai mult față de creșterea salariului minim în aceeași perioadă.
Alimentele de bază pe care românii le mănâncă zilnic înregistrează creșteri spectaculoase de preț. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.
Iar cei o treime din salariații care câștigă salariul minim de două mii de lei pe lună dau un sfert din bani pe „coșul minim de supraviețuire”!
O analiză făcută de Picodi.com arată cât plătește un cetățean român pentru un coș alimentar de bază, format doar din opt produse. Și anume, produsele de bază, cum ar fi pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.
L-am putea numi ”coș de supraviețuire”, având în vedere faptul că în această listă este strictul necesar.
Lista este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantitățile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.
Lapte (10 litri) – 68,10 RON
Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON
Orez (1,5 kg) – 11,75 RON
Ouă (20 buc.) – 24,25 RON
Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON
Carne (6 kg) – 227,37 RON
Fructe (6 kg) – 37,64 RON
”Coșul de supraviețuire”, 503 lei
Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 503 lei.
Suma reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.
Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-a scumpit în total cu 17,8%. Astfel că, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor, potrivit Mediaflux.ro.
O treime din angajații din România trebuie să se descurce cu atât.
Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg.
Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul doi se află Olanda, cu un salariu minim net de 2.161 de euro.
Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]
VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]