Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Valoarea coșului minim de cumpărături a crescut cu 18% față de 2023. La ce preț au ajuns alimentele de bază

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Valoarea coșului minim de cumpărături a crescut cu 18% față de 2023. La ce preț au ajuns alimentele de bază

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Alimentele de bază consumate de către români zilnic au înregistrat o creștere mare a prețurilor. Valoarea coșului minim de cumpărături s-a majorat cu aproape 18% comparativ cu începutul anului precedent, de două ori mai mult față de creșterea salariului minim în aceeași perioadă.

Alimentele de bază pe care românii le mănâncă zilnic înregistrează creșteri spectaculoase de preț. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.

Iar cei o treime din salariații care câștigă salariul minim de două mii de lei pe lună dau un sfert din bani pe „coșul minim de supraviețuire”!

O analiză făcută de Picodi.com arată cât plătește un cetățean român pentru un coș alimentar de bază, format doar din opt produse. Și anume, produsele de bază, cum ar fi pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.

L-am putea numi ”coș de supraviețuire”, având în vedere faptul că în această listă este strictul necesar.

Lista este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantitățile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.

Lapte (10 litri) – 68,10 RON
Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON
Orez (1,5 kg) – 11,75 RON
Ouă (20 buc.) – 24,25 RON
Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON
Carne (6 kg) – 227,37 RON
Fructe (6 kg) – 37,64 RON

”Coșul de supraviețuire”, 503 lei

Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 503 lei.

Suma reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.

Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-a scumpit în total cu 17,8%. Astfel că, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor, potrivit Mediaflux.ro.

O treime din angajații din România trebuie să se descurce cu atât.

Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg.

Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul doi se află Olanda, cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure

Bera Larisa

Publicat

în

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea