Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Valoarea alimentară şi terapeutică a vişinelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vişinele conţin: apă (77%), zaharuri (6,3%), acizi (2-4%), pectine (0,05-0,29%), substanţe tanoide (0,18-0,21%), proteine (0,7-1,9%), celuloză (0,24%), săruri minerale (sunt bogate în potasiu şi iod), protamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, acid folie (0,04-0,50 mg la 100 g), vitamina B (0,21-1,32 mg,la 100 g) ş.a. Valoarea energetică a vişinelor este de circa 63 kcal la 100 g. Din vişine se prepară sucuri, dulceaţă, compot, gem, vişinată, sirop, precum şi numeroase produse de cofetărie: spumă, gelatină, îngheţată, şerbet, creme, sufleu, plăcintă, tartă, tort, ştrudel, budincă, omletă ş.a. Pentru dulceaţă, compot şi vişinată se preferă soiurile de vişine cu pulpa carnoasă şi cu sucul intens colorat în roşu (Mari timpurii, Timpurie engleză, Crişana, Mocăneşti, Oblacinska). În scopuri terapeutice, de la vişin se folosesc fructele şi cozile (pedunculii) fructelor. Cura de vişine (fructe proaspete sau sucul lor) este indicată îndeosebi diabeticilor, datorită taminei E (hipoglicemiante) şi levulozei. Având proprietăţi diuretice (favorizează eliminarea urinii), vişinele se folosesc în tratarea unor boli ale aparatului urinar (litiaze). Pentru pletorici, cardiaci şi obezi sunt indicate 1-2 zile pe săptămână, în care să se consume numai vişine şi cireşe (0,5-1 kg pe zi), fără alte alimente. Ceaiul (decoctul) din cozi de vişine se pregăteşte la fel ca şi cel din cozi de cireşe şi are aceleaşi proprietăţi terapeutice. Se foloseşte în boli de rinichi (litiază urică).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici

Bera Larisa

Publicat

în

Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici Gutuile sunt fructe de sezon care pot fi găsită în piețe sau magazine, începând cu luna octombrie. Pe lângă gustul lor aromat, aceste au o serie de beneficii pentru sănătatea, mai ales în cazul diabeticilor. Citește și: Dovleacul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos

Bera Larisa

Publicat

în

28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, celebrată anual pe 28 iulie, se desfășoară anul acesta sub sloganul „O singură viață, un singur ficat!”. Această zi reprezintă o oportunitate de a sublinia importanța accelerării eforturilor pentru eradicarea hepatitei virale, precum și de a […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea