Actualitate
VACCINUL ANTIGRIPAL la mare căutare: Stocul din farmacii aproape epuizat. Recomandările medicilor specialiști
VACCINUL ANTIGRIPAL la mare căutare: Stocul din farmacii aproape epuizat. Recomandările medicilor specialiști
După ce, zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze gratuite de vaccin antigripal au ajuns în țară și urmează să fie trimise în cabinetele medicilor de familie, a crescut și cererea pentru aceste seruri.
Primele stocuri de vaccin gripal aproape că s-au epuizat deja în farmacii, în unele dintre ele vaccinul fiind în acest moment de negăsit. Este un fenomen care se repetă în fiecare an, la finalul lunii septembrie – prima jumătate a lunii octombrie, scrie Hotnews.ro.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei, recomandă „părinților, dar și pacienților, să amâne puțin goana după vaccin gripal în acest moment, până în momentul în care vom primi vaccinul și în cabinetele medicilor de familie”.
Citește și: Campania de vaccinare antigripală gratuită începe săptămâna viitoare. Ce persoane vor avea prioritate
El mai spune că „este de preferat ca momentul în care avem cel mai mare număr de cazuri să ne prindă încă cu protecție. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată am spus că beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie”.
Această afirmație este valabilă pentru toți cei care au nevoie de o singură doză de vaccin, adică cei cu vârsta mai mare de 8 ani, subliniază medicul Gindrovel Dumitra. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani au nevoie de două doze atunci când primesc pentru prima oară vaccinul, astfel că doar în aceste cazuri începerea vaccinării (prima doză) este recomandată după 15 septembrie, astfel încât schema de vaccinare să fie finalizată după 15 octombrie.
sursa: ziare.com
Actualitate
Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină
Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină
Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.
Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.
„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.
De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.
Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombustibililor atrăgea atenţia asupra problemelor provocate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile impuse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.
Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.
Actualitate
WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu
WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu
Aplicația WhatsApp va introduce „canale” care vor permite organizaţiilor să comunice public cu un număr mare de abonaţi, o dezvoltare semnificativă pentru mesageria renumită până acum pentru protejarea confidenţialităţii conversaţiilor utilizatorilor săi, relatează AFP.
„Suntem încântaţi să vă prezentăm canalele WhatsApp, o modalitate simplă, fiabilă şi privată de a primi informaţii importante de la persoane şi organizaţii pe platforma noastră”, a anunţat joi filiala Meta (Facebook, Instagram), într-un comunicat de presă online.
Această nouă funcţie va fi testată mai întâi în Singapore şi Columbia, înainte de a fi lansată în alte ţări.
Utilizatorii vor putea găsi canalele care îi interesează într-o filă nouă, numită „Actus”, separată de discuţiile cu contactele şi grupurile lor.
Administratorii canalelor nu vor putea adăuga abonaţi. Ei vor comunica „într-un singur sens”, trimiţând mesaje, fotografii, videoclipuri, stickere şi sondaje.
Meta a precizat că printre organizaţiile partenere se vor număra Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi echipele de fotbal FC Barcelona şi Manchester United.
Acest nou serviciu ar trebui să permită grupului californian să relanseze sistemul de mesagerie ultra-popular în anumite regiuni ale lumii (în special în Africa şi America Latină), dar mult mai puţin popular în Statele Unite.
Gigantul reţelelor sociale a traversat un an dificil în 2022, cu prima scădere a veniturilor sale din publicitate de la intrarea sa pe Bursă în 2012.
Canalele îi vor permite să ofere mărcilor o nouă modalitate de a comunica cu consumatorii.
În ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea, abonaţii nu vor vedea numerele de telefon ale altor persoane din audienţă, iar opţiunile lor de canale vor fi private. Conţinutul postat va dispărea după 30 de zile.
„Canalele WhatsApp vor avea drept scop să devină cea mai sigură funcţie de mesagerie publică disponibilă şi să continue să ofere un nivel de confidenţialitate la nivelul aşteptărilor utilizatorii aplicaţiei”, a mai spus compania.
„Deoarece canalele urmăresc să ajungă la un public larg”, ele nu vor fi criptate în mod implicit, aşa cum sunt conversaţiile private, a adăugat ea.
Cu toate acestea, Meta intenţionează să ofere canalelor criptare end-to-end în anumite cazuri, de exemplu pentru asociaţii non-profit sau în domeniul sănătăţii.
Acest tip de criptare garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor şi destinatar.
WhatsApp, achiziţionată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia pe această funcţionalitate, la fel ca Signal şi Telegram, mesagerii rivale.
Sursa: stiri.tvr.ro
Actualitate
CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele
CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi o serie de schimbări în calendarul educațional, modificările fiind necesare în urma grevei generale din învățământ.
Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți
Acestea sunt noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, așa cum rezultă din anunțurile ministrului.
Calendar nou Bacalaureat:
• Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
• Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
• 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
• 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
• 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
• 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
• 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
• 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
• 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendar nou Evaluare Națională 2023:
Până în 13 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023
19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
-
Actualitateacum 17 ore
8 iunie 1930- Ziua în care Carol al II-lea îl înlătură pe fiul său, Regele Mihai, de la tron şi se proclamă rege.
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| Apel umanitar pentru REPATRIEREA unei femei din Alba, decedată în Ibiza: Se afla la muncă în Spania și a încetat din viață în urma unui eveniment tragic
-
Ştirea zileiacum 13 ore
4-6 august| Truck Tunning Art 2023, în Cetatea Alba Carolina: Mii de pasionații de camioane personalizate, așteptați la show
-
Actualitateacum 13 ore
Salarii mai MARI pentru mii de bugetari: Cine va lua bani mai mulți începând cu luna aceasta
-
Actualitateacum 12 ore
Profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: Cum se vor încheia mediile
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO| Povestea unui tânăr de succes din Alba: Cum a ajuns la doar 24 de ani, dintr-un sătuc, pe covorul roșu la cel mai așteptat eveniment monden al anului, din București