Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, o unitate de învăţământ care evoluează în beneficiul studenţilor şi al judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Interviu cu prof. univ. dr. ing. Ioan Moise ACHIM, rectorul instituţiei

Vara a trecut şi studenţii universităţii din Cetatea Marii Uniri se reîntorc. Luni, 3 octombrie, aceştia vor reveni în locul unde îşi desăvârşesc studiile, unde se pregătesc pentru piaţa muncii, unde încep să se maturizeze. Nu puţini sunt cei care aruncă cu noroi, la figurat, în instituţia de învăţământ superior, însă acest lucru nu îi împiedică pe oamenii care îşi desfăşoară activitatea aici să facă eforturi, să evolueze, ba din contră. În fiecare an în sistemul educaţional de la noi se schimbă ceva şi astfel instituţia albaiuliană trebuie să se adapteze şi o face crescând. În fiecare an, în pragul reîntoarcerii studenţilor, purtăm o discuţie cu cel aflat la conducerea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia,  prof. univ. dr. ing. Ioan Moise Achim.

– Domnule rector, săptămâna viitoare va începe un nou an universitar. Care e situaţia ca urmare a celor două sesiuni de admitere?
– Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia se încadrează în aceiaşi parametri ca şi anul trecut în ceea ce priveşte numărul de studenţi, respectiv 5.000, lucru care pentru Alba Iulia este pozitiv. Examenul de bacalaureat a fost mult mai exigent decât în alţi ani şi a influenţat numărul de candidaţi, în special la programele de licenţă. Cu toate că avem cu aproximativ 200 de studenţi mai puţin decât anul trecut mizăm pe calitatea celor care au venit  ca fiind mult superioară şi sperăm să nu avem surpriza anilor trecuţi când, după primul semestru, îşi cereau încetarea contractului de studiu în jur de 250 – 300 de studenţi care nu făceau faţă exigenţelor. Sperăm că „bobocii” vor avea capacitatea să facă faţă unui învăţământ de calitate şi că cei care s-au înmatriculat în acest an îşi vor finaliza studiile. Din punct de vedere al masteratului numărul de candidaţi este similar cu cel de anul trecut. În acest an avem locuri atât în regim subvenţionat cât şi cu taxă. Trebuie precizat că, începând cu anul viitor, pentru ciclul universitar de masterat se va organiza admitere doar în regim subvenţionat şi numai la programele de studii performante, care fac dovada unui învăţământ de calitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Legea educaţiei naţionale adoptată în acest an a adus o serie de schimbări, în baza acesteia cei de la Ministerul Educaţiei au făcut tot soiul de clasificări. Care ar fi noutăţile?
– În primul rând, conform Legii 1, cea privind Educaţia, în fiecare an se va realiza o clasificare a programelor de studii de licenţă. Din cele 16 domenii de licenţă pe care le organizează universitatea noastră, 3 sunt plasate în categoria A – programe perfomante (Contabilitate, Administraţia Afacerilor şi Ştiinţele Educaţiei), 3 în categoria B cu şanse mari de accedere în A (Finanţe Bănci, Istorie şi Informatică), 4 în categoria C, 2 în D şi 3 în E. Această clasificare a fost făcută de către Ministerul Educaţiei în urma raportărilor ştiinţifice transmise de noi în vara acestui an. Dacă privim în ansamblu această evaluare, putem spune că Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, după 20 de ani de existenţă, a reuşit să se claseze în faţa multor universităţi cu o vechime de peste 40 – 50 de ani. Câştigul important este în special în producţia ştiinţifică a colegilor din generaţia tânără care au avut sprijinul celor cu experienţă. Acest lucru confirmă că universitatea se găseşte pe drumul cel bun în realizarea unui învăţământ superior de calitate. Clasificarea sa ca universitate centrată pe educaţie pe un loc dătător de speranţe, pe locul şase în rândul instituţiilor din această categorie, ne face să credem că în cel mult unul, doi ani avem şansa de a intra în cea de-a doua categorie a universităţilor centrate pe educaţie, ceea ce ar reprezenta pentru colectivul de  cadre o recompensă a eforturilor depuse.

– Aţi menţionat că se doreşte ca instituţia de învăţământ superior albaiuliană să ajungă în cea de-a doua categorie valorică. Ce se va face în acest sens?
– În vederea atingerii acestui obiectiv de clasificare se vor lua măsuri la nivelul întregii universităţi, iar accentul va fi pus pe publicarea de articole ştiinţifice în reviste cu un scor relativ de impact (SRI) peste 1. Acest lucru va conduce la o clasare superioară a instituţiei noastre. Aş dori să precizez că toate cheltuielile cu privire la publicarea acestor articole vor fi suportate de către universitate. De asemenea se va revizui planul strategic de cercetare prin completarea cu unele măsuri adecvate momentului prezent în ceea ce priveşte recunoaşterea ştiinţifică a lucrărilor publicate şi a contractelor de cercetare. Vom continua cu susţinerea conferinţelor consacrate care au adus şi aduc şi în prezent aprecieri pozitive şi vizibilitate naţională şi internaţională pentru universitate. Dintre aceste manifestări amintesc doar câteva: Conferinţa internaţională de matematică, cunoscută din Statele Unite ale Americii până în Japonia, Conferinţa GeoCAD, cu vizibilitate la nivelul Europei şi nu numai, Conferinţa de ştiinţe economice care a crescut din 2004 în fiecare an, atât prin numărul participanţilor, dar şi al personalităţilor prezente, Conferinţa de drept, conferinţa de lingivistică dar şi cele organizate de Facultatea de Istorie. O universitate trebuie să crească în fiecare an atât sub aspectul calităţii cât şi sub cel al facilităţilor oferite studenţilor. Universitatea noastră şi-a propus în fiecare an un nivel ridicat al calităţii actului educaţional astfel încât absolvenţii noştri să aibă şanse cât mai mari în confruntarea cu piaţa muncii. De fapt orice şcoală se legitimează prin calitatea absolvenţilor săi. Nivelul de exigenţă a crescut de la an la an, iar începând cu acest an va creşte şi mai mult. Pentru a ne atinge obiectivele propuse trebuie să mobilizăm nu doar cadrele didactice ci în principal studenţii, pentru a-i face mai conştienţi de importanţa pregătirii în realizarea unei cariere profesionale de succes. Vă asigurăm că din punctul de vedere al profesorilor noi vom depune toate eforturile pentru a ridica nivelul calitativ al actului didactic, de educaţie şi instruire a tinerilor, astfel încât la ieşirea pe piaţa muncii să fie pregătiţi  pentru a face faţă concurenţei.

– În fiecare an avem ceva nou. Ce ne spuneţi acum, în prag de început de an universitar?
– Întotdeauna am adus un plus în ceea ce priveşte dezvoltarea bazei tehnico-materiale şi de cercetare astfel că în acest an, chiar pe data de 3 octombrie, vom inaugura una dintre cele mai performante platforme de E-learning existente în acest moment la noi în ţară. Această platformă va permite accesul tuturor studenţilor, nu doar al celor de la I.D., la toate cursurile şi materialele didactice elaborate de către personalul didactic, dar şi o comunicare foarte bună şi rapidă între facultăţi şi studenţi. Pe tinerii care vor fi cazaţi în căminele studenţeşti îi aşteaptă camere curate, igienizate şi dotate cu tot necesarul unei convieţuiri decente. În acest moment universitatea oferă cele mai bune condiţii de cazare în cămine şi de servire a mesei în cadrul restaurantului studenţesc, la preţuri studenţeşti. Biblioteca universitară şi-a îmbogăţit fondul de carte şi, pe lângă accesul direct la raft, studenţii mai pot folosi pentru documentare şi sala bibliotecii virtuale dotată cu tehnică de calcul şi conectată la cele mai importante biblioteci de date din lume.

– Chiar dacă unii nu recunosc, Universitatea „1 Decembrie 1918” este una dintre instituţiile importante din Alba Iulia, dar şi din judeţ.
– Este adevărat, universitatea aduce un plus de valoare municipiului prin studenţii săi, prin întreg corpul profesoral, didactic auxiliar şi tehnic-administrativ, dar şi prin activitatea şi evenimentele naţionale şi internaţionale pe care le organizează. Instituţia de învăţământ superior albaiuliană nu aparţine unei persoane sau unui grup ci aparţine comunităţii şi prin toate acţiunile sale promovează atât activitatea ştiinţifică cât şi cea culturală, economică şi socială din Alba Iulia. Prin aceste manifestări pe care le organizăm numele municipiului şi al judeţului au ajuns să fie rostite în aproape toate colţurile lumii. Universitatea se doreşte a fi una din instituţiile cele mai implicate în viaţa comunităţii. În acest sens a fost constituit Senatul de Onoare format din cele mai importante personalităţi din oraş şi judeţ şi condus de un preşedinte ales cu un mandat de 2 ani, care, conform statutului se întruneşte de două ori pe an. Primul preşedinte a fost desemnat Ioan Popa, managerul general al societăţii Transavia. Cu ocazia şedinţelor ordinare universitatea prezintă acestei structuri strategia de dezvoltare, modalitatea de utilizare a resurselor umane şi financiare pentru fiecare an. În cadrul acestui Senat se definitivează principalele direcţii şi directive ale universităţii precum şi termenele de realizare. O primă măsură realizată cu sprijinul Senatului de Onoare a fost cea legată de organizarea practicii studenţilor.

– Ce le transmiteţi pe această cale studenţilor din anii mari şi „bobocilor”?
– Pe tinerii care studiază în cadrul universităţii şi pe părinţii acestora vreau să îi asigur că alegerea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia pentru a finaliza studiile în vederea unei cariere reprezintă o opţiune inspirată. Studenţii vor avea toate condiţiile pentru pregătirea şi şederea în spaţiile de cazare, astfel încât să aibă şansa realizării lor pe plan profesional. Îi aşteptăm cu mult drag şi interes în sălile de cursuri, laboratoare dar şi la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia pentru a petrece împreună în cel mai plăcut mod timpul liber. Îi asigurăm că vom fi alături de ei în toate momentele existenţei lor în universitate.
– Vă mulţumim!

Lavinia IONAŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare METEO: COD GALBEN de CANICULĂ și FURTUNI în Alba și alte județe, până luni dimineața

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Avertizare METEO: COD GALBEN de CANICULĂ și FURTUNI în Alba și alte județe, până luni dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 19 august, o avertizare cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

COD GALBEN

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

COD PORTOCALIU

Vineri, 19 august, în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

COD GALBEN

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CINCI măsuri care vor schimba radical sistemul de învățământ, în România. Explicațiile Ministrului Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
CINCI măsuri care vor schimba radical sistemul de învățământ, în România. Explicațiile Ministrului Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat cinci deczii majore, discutate cu sindicatele de profil. Cele cinci măsuri vor schimba radical sistemul actual de educație, iar „marea revoluție” este reprezentată de introducerea gramaticii limbii române ca probă distinctă la examenul de Bacalaureat.

”5 decizii majore rezultate în urma consultărilor ministerului educației cu federațiile sindicale!

Elit - Gustul Desăvârșit

Am avut un dialog foarte constructiv și responsabil cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Am agreat împreună cu reprezentații celor două federații următoarele 5 propuneri de îmbunătățire a textului proiectului Legii învățământului preuniversitar “România Educată”. Măsurile agreate se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern:

1. Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională, se constituie într-o veritabilă șansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admiși în colegiile dorite, fiind în același timp o oportunitate unică pentru acele colegii care își doresc și își asumă selecția în vederea susținerii performanței prin inițierea unui număr important de clase de excelență/specializare în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, evaluarea națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de evaluare națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii.

Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

2. Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul examenului național de bacalaureat. Structura probei de limba romana va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematica, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).

Referitor la proba E, prevăzută la art. 75 alin. (4), a fost agreat faptul că își va păstra caracterul facultativ, deoarece va avea un nivel de dificultate corespunzător pentru a putea fi baza acordării unei calificări de nivel 4, conform art. 76 alin. (5) și art. 76 alin. (3) și a putea fi luată în considerare atât la admiterea în învățământul superior în condițiile autonomiei universitare, cât și pe piața muncii.

Pentru încurajarea participării absolvenților de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiționa promovarea examenului național de bacalaureat.

A fost prezentată modalitatea în care evaluarea la bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator); acest fapt nu înseamnă că toți itemii vor fi de tip grilă! Vor fi și itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu etc. Esențiale sunt modalitatea de colectare a datelor și modalitatea de interpretare a informațiilor la nivel de competență – de exemplu, un răspuns care se referă la o cauzalitate (cauză-efect) va fi evaluat și în cadrul itemilor de la disciplinele istorie, geografie, fizică, matematică etc., iar interpretarea rezultatelor la nivel de competență va fi extrem de utilă în fundamentarea politicilor educaționale.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru și a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generație care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul școlar 2023-2024.

3. Asumarea filierei la nivel liceal este apreciată ca fiind o măsură oportună, capabilă să susțină creșterea calității procesului de învățământ și profesionalizarea resursei umane (un profil profesional adaptat al cadrului didactic).

Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei. Ministerul Educației stabilește criteriile de încadrare a unei unități de învățământ liceal într-una dintre cele trei filiere: teoretică, vocațională sau profesională, printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru.

Pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de „Liceu tehnic și profesional” și asumarea integrală a acestei filiere, cu precizarea că pentru unitățile de învățământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educație al elevilor, vor putea fi justificate și aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepții de la această măsură. Astfel, în proiectul de lege va fi reglementată această posibilitate prin raportare la motive obiective care țin de asigurarea dreptului la educație, dar și de nevoia de continuare, spre exemplu, a susținerii performanței sportive la nivelul unor licee tehnice și profesionale care au înregistrat performanțe în acest domeniu și nu numai.

4. Procesul de descentralizare va fi inițiat prin reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Personalul încadrat la nivelul acestor unități de educație extrașcolara își menține calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului național de învățământ.

Componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile unităților de educație extrașcolară, având în vedere specificul și răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public și vor fi administrate de către consiliile județene. Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației. Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităților de educație extrașcolară și vor fi administrate de către consiliile de administrație, conform legii.

5. În condițiile evidențierii importanței susținerii învățământului special, integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă se va face gradual, doar în măsura în care la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de masă vor fi asigurate condițiile specifice din perspectiva existenței resursei umane calificate (consilieri, profesori de sprijin și cadre didactice formate pentru educația copiilor cu CES), precum și din perspectiva existenței infrastructurii dedicate (cabinete psihopedagogice, camere resursă…..)

Pentru asigurarea școlarizării elevilor cu CES, conform nivelurilor de sprijin care vin în întâmpinarea cerințelor educaționale ale acestora, oferindu-le atât flexibilizarea predării, cât si intervenții specifice: logopedie, kinetoterapie, consiliere școlară, intervenții psihologice, precum și adaptări și modificări curriculare, diverse tipuri de asistență psihopedagogică. În funcție de nivelul de sprijin vor fi elaborate instrumente metodologice specifice care să asigure operaționalizarea și funcționalitatea acestora prin strategii de adaptare, augmentare, modificare, compensare, dispensare, tehnologii asistive și de acces, planuri educaționale personalizate, planuri educaționale individualizate și planuri de intervenție personalizată. Centrul Național de Educație Incluzivă va gestiona componenta de formare a cadrelor didactice în domeniul educației incluzive și componenta de programe naționale de cercetare cu impact major privind politicile incluzive, instrumentele administrative, programele și practicile incluzive.

Marți, 23 august, începând cu ora 10.00 vom continua dezbaterea cu federațiile sindicale pe cele mai importante aspecte din proiectul Legii învățământului preuniversitar-România Educata.”, scrie Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

20-21 august| Zilele lemnarilor din Munții Apuseni, în memoria deputatului moților, Corneliu Olar. PROGRAM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
20-21 august| Zilele lemnarilor din Munții Apuseni, în memoria deputatului moților, Corneliu Olar. PROGRAM

În 20 – 21 august, la Horea se va desfășura cea de-a XXVII-a ediție a „Zilelor lemnarilor din Munții Apuseni”, dedicată memoriei inițiatorului tradiționalei manifestări, Corneliu Olar, fost deputat al moților și primar al comunei, decedat în 15 februarie.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Horea, Fundația Lemnarilor Horea – Mătișești și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, cu sprijinul unor sponsori locali, ziarul „Unirea” fiind partener media.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Anul acesta comemorăm câteva personalităţi care au marcat trecutul localităţii Horea, şi care au lăsat în urmă un culoar de lumină prin realizările şi faptele lor măreţe, unde îi avem pe primarul şi deputatul nostru Corneliu Olar, o personalitate marcantă şi complexă a moţilor, inima în care fiecare moţ şi-a aflat odihnă şi sălaş, precum şi ceilalţi primari, predecesori ai săi: Nicolae Nicola şi Cornel Nicoară, dar şi prin cultura şi aportul pe care l-au avut dascălii noştri, cei care s-au pronunţat la rândul lor de la catedră sau prin scris, pentru ridicarea culturală a locuitorilor comunei Horea, ca o unică şansă de prosper şi civilizaţie.

Dintre aceştia îi amintim pe cei care au condus unităţile noastre şcolare vreme de zeci de ani: Avram Oneţiu, Ispas Oneţ, Letiţia Mateş, loan Olariu, Viorel Neag şi Aurel Nicola”, se arată în textul invitației. După comemorările de sâmbătă, 20 august, manifestările vor continua duminică, 21 august, de la ora 10.00, pe Vârful Petreasa, la cota 1.600, cu concursul „Cel mai bun lemnar” și vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi producătorilor autohtoni, urmată de spectacolul folcloric la care vor evolua renumiţi artişti şi ansambluri naţionale, a anunțat primarul comunei Horea, Marin Nicola.

Vor evolua Vasile Coca, Valeria și Traian Ilea, Mircea Cârțișorean, Dorin Nemeș, Mihaela Grindean, Mirela Mănescu, Andrei Abraham, Maria Dan Păucean, Alin Ienciu, Lele Crăciunescu, Ana Munteanu, Ancuța Matei Olar, Ionuț Mateș, Simona Costin, Andrada Ioana Mateș, Mihai Cetean, Sergiu Sotelecan, Felicia Han și alții.

Iată programul complet al manifestărilor:

Sâmbătă, 20 august

ora 11.00: Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail Şi Gavril” Horea: parastas oficiat în memoria deputatului Corneliu Olar,
ora 12.30: Primăria comunei Horea: slujbă de sfințire și dezvelirea plăcilor comemorative în memoria foștilor primari Corneliu Olar, Nicolae Nicola, Cornel Nicoară,
ora 13.00: Şcoala Gimnazială „Horea”: slujbă de sfinţire şi dezvelirea plăcilor comemorative în memoria foștilor directori ai şcolii: Letiţia Mateş, Avram Oneţiu, loan Olariu și Ispas Oneţ. Cuvânt de pomenire în memoria personalităţilor comunei Horea,
ora 14.00: Centrul Cultural „Horea. Cloşca şi Crişan” Horea: masă de pomenire,
ora 15.00: Lansarea cărții „Voroveşte cu noi” – dicţionar de regionalisme, localisme şi expresii moţeşti. Autori: Viorela Cristina Neag, Ioana Moşneag, Lucian Giurgiu;

Duminică, 21 august, Vârful Petreasa (Cota 1600)

ora 10.00: primirea invitaţilor; tradiţionalele plăcinte pe lespede şi balmoş moţesc; vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi silvicultorilor;
ora 11.00: desfăşurarea concursului naţional „Cel mai bun lemnar”, ediţia a XXVII-a,
ora 12.00: spectacol folcloric prezentat de Angela Chelaru, filmat de Hora TV: taraful „Moţul” din Horeaformaţia „Nică şi Romică Porcar” din Zlatna, ansamblul de dansuri „Nepoţii lancului” din Mărişel, județul Cluj,
ora 19.00: Horă moţească cu taraful „Moţul” Horea.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare