Rămâi conectat

Actualitate

Unde se află Sfinxul și Babele, în Prahova sau Dâmbovița? După ani de procese, magistrații au dat verdictul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Unde se află Sfinxul și Babele, în Prahova sau Dâmbovița? După ani de procese, magistrații au dat verdictul

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea pe fond a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre două judeţe în zona Platoului Bucegi, disputa din instanţă vizând inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul care, conform deciziei judecătorilor, aparţin teritoriului Dâmboviţei.

„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a trecut pe la mai multe instanţe. O primă instanţă care a pronunţat o decizie în această speţă a fost Tribunalul Dâmboviţa, în octombrie 2019, iar în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Piteşti care, în decembrie 2020, a casat sentinţa iniţială şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Vâlcea.

„După 4 ani de zile în care Primăria oraşului Buşteni, Consiliul Judeţean şi Prefectura Prahova nu au avut niciun reprezentat juridic în ultimii 4 ani în care s-a derulat procesul intentat de către judeţul Dâmboviţa împotriva judeţului nostru în scopul revendicării platoului Bucegi, Sfinxul şi Babele, astăzi, cu ajutorul noii conduceri din Prahova de la Consiliul Judeţean şi Prefectură, prin reprezentanţii lor juridici, împreună cu ai noştri din Buşteni, am reuşit ca prin decizie judecătorească să reluăm procesul de la început. (…) Dacă nu s-ar fi prezentat avocaţi profesionişti care să ne reprezinte, sentinţa ar fi fost favorabilă judeţului Dâmboviţa”, a scris la acel moment pe Facebook primarul staţiunii Buşteni, Mircea Corbu.

Tribunalul Vâlcea a pronunţat, joi, o nouă decizie pe fond în acest dosar care are ca obiect „obligaţia de a face – stabilire linie de hotar”.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligaţia de a face. Stabileşte limita hotarului administrativ ce separă cele două unităţi administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni şi Oraşul Buşteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situaţie cu stabilirea tronsonului linie de graniţă prin măsurători în varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dâmboviţa, avizat de către OCPI Dâmboviţa, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, întocmit în cauză de expert Guiu Aurel”, se arată în minuta publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea